Властите в Париж искат един от най-известните булеварди в света "Шан-з-Елизе" да бъде затворен в сряда по време на полуфинала на Световното между Франция и Мароко, за да се предотвратят безредици.

Кметът на 8-и район в Париж Жан д'Отсер е настоял за мярката, съобщи радио "Франс Блю", цитирано от БТА.

За мача, който се води със сериозен риск от безредици, префектурата в града реши да мобилизира 2000 полицаи или с 800 повече от събота, когато се играха четвъртфинали.

Този брой на униформени се вижда недостатъчен на кмета Жан д'Отсер, която иска "да избегне моментите на паника, защото при тях се случват най-много инциденти. Единственият начин е да се затвори пространството и след 20:00 часа да няма никакъв достъп до него".

Мароканската диаспора е втората по населеност във Франция след алжирската. Част от нея вече се прояви - след победата на Мароко над Португалия само в Париж бяха арестувани над 100 буйстващи африканци. Техни сънародници се изявиха също в Марсилия, Лион, Брюксел, Амстердам, Лондон и т.н. 

Това е урок по решителност

Националният отбор на Мароко даде урок по решителност, достигайки до полуфиналите на Мондиала в Катар, заяви премиерът на кралството Азиз Ахануш.

"Атласките лъвове" постигнаха страхотен резултат. Те дадоха урок по решителност, достигайки до полуфиналите на Световното първенство. По този начин станаха първият арабски и африкански отбор изобщо, стигнал тази фаза на турнира", каза министър-председателят пред парламента.

"Отличното представяне на мароканския отбор беше приветствано от държавните глави, които поздравиха крал Мохамед VI за това историческо постижение", добави Ахануш.

Той похвали "усилията на играчите, на старши треньора Уалид Реграга, на президента на Кралската мароканска футболна федерация и на всички, които допринесоха за това историческо постижение."

30 специални полета от Казабланка до Доха 

Националната авиокомпания на Мароко "Роял Ер Марок" реши да пусне около 30 специални полета от Казабланка до Доха във вторник и сряда, за да закара всички привърженици на тима за мача срещу Франция, съобщи агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

"За да позволим на многобройните мароканци, които желаят да подкрепят националния отбор в епопеята му и да изживеят емоциите на полуфинала на Световната купа, "Роял Ер Мароко" ще направи въздушен мост между Казабланка и Доха", се казва в комюнике на компанията.

"На историческия мач, историческо обслужване", хвали се авиокомпанията.

Големите самолети ще отлетят от летище "Мохамед V" в най-население град на Мароко Казабланка.

В Доха селекционерът на Мароко Валид Реграги отдаде няколко пъти дължимото на публиката, наричайки я "12-ият играч на отбора".

"Националният отбор трябва да обединява всички мароканци. В един момент бяхме разделени. Ако успеем да съберем народа ни заради футбола, ще бъде добре", коментира Реграги, отчитайки, че "атласките лъвове" до голяма степен играят като домакини по катарските терени.