Селекционерът на мароканските национали Уалид Реграги нарече отбора си „Роки на Световното първенство”, след като отстрани втори голям фаворит - Португалия. А преди това победи и Белгия в груповата фаза.

Тимът е на полуфинал, на който ще спори с Франция. Той вече влезе в историята като първия африкански и арабски отбор, достигащ до тази фаза.

Реграги, който има интересна съдба, е наричан Арабския Моуриньо. Той пое състава на 31 август, като замени тръгналия си със скандал Вахид Халилходжич.

"Имаме ясен и прост план за мачовете - всеки трябва да работи. Мисля, че играчите ми никога не са тичали толкова много през живота си, колкото тичаха днес, но го направиха с ясната мисъл, че е за страната.

Не бяхме толкова добри, колкото срещу Испания, но когато вложиш сърцето си, създаваш шансове. Ние се превръщаме в отбора, който всички обичат на това Световно първенство - ако покажете тази страст, желание, вяра, можете да успеете. Моите играчи го показаха", рече Реграги пред медиите след мача с Португалия.

"Победихме Испания, Португалия и Белгия, без да допуснем гол. Но това не е чудо, а плод на усилена работа. Направихме нашите хора щастливи и горди, нашият континент щастлив и горд", продължи разпалено Реграги. И след това се отнесе за любовта си към филмите.

"Когато гледате филма за Роки, искате да подкрепите Роки заради неговото сърце и отдаденост и мисля, че ние сме Роки на това Световно първенство. Когато сте малък отбор, трябва да мечтаете, да вярвате. Мисля, че това е голямо, голямо послание за света. Мисля, че сега светът е с Мароко", допълни 47-годишният специалист, роден във френското градче Корбей Есон.

Той пое националния отбор след две поредни титли в мароканското първенство с “Уидад” (Казабланка), но е първият африканец, който стига до този етап на Световното. Реграги обаче е френски продукт и като футболист, и като треньорско обучение. Родителите му са марокански емигранти и така се връща в историческата си родина.

"Знаехме, че ще бъде много труден мач срещу един от най-добрите отбори в света. Те създадоха повече проблеми, отколкото Испания. И е нормално, защото за мене Португалия е просто по-силен отбор", казва още бившият полузащитник и настоява, че планът му не е бил да нареди всички в защита.

"Може и да не играхме по най-добрия начин, но тактически бяхме много силни. Можем да създадем проблеми на всеки един отбор на света. Като изключим автогола срещу Канада, нито един противник не е вкарал гол в нашата врата и явно е проблем за тях. Срещнахме едни от най-добрите отбори по отношение на интензивност и високо темпо, но ако вложите в това сърце и смирение, понякога и малко късмет, то нещата се случват".

Попитан докъде ще стигне Мароко на Мондиала, той каза: "Важното е, че дадохме пример на другите отбори от Африка. Защо да не мечтаем за титлата? Ако нямаш мечти, няма да стигнеш до никъде", завърши гологлавият спец.