Министерството на енергетиката на САЩ обяви днес, че неговите изследователи са постигнали „голям научен пробив“ по отношение на ядрения синтез - технология, разглеждана като възможен революционен алтернативен източник на енергия.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм  обяви "значителен научен пробив". Няколко американски медии вече съобщиха, че учени от федералната лаборатория "Лорънс Ливърмор" (LLNL)  са успели за първи път да генерират повече енергия с експериментален реактор за термоядрен синтез, отколкото е била изразходвана по време на процеса.

Постигнато е "нетно увеличение на енергията" от 120 %, съобщи британският вестник "Файненшъл таймс" в неделя, позовавайки се на трима души, участвали в изследването. Вестник „Вашингтон пост“ съобщи за предполагаемия пробив, като цитира учен, занимаващ се с термоядрен синтез: "За повечето от нас това беше само въпрос на време."

Първоначално от Министерството на енергетиката на САЩ и лабораторията не потвърдиха съобщенията, като заявиха, че "анализът все още продължава". Въпреки това те обявиха изявление на министъра във вторник.

За осъществяването на ядрен синтез е необходимо значително количество енергия. Според поддръжниците му ядреният синтез може в дългосрочен план да се превърне в алтернатива на изгарянето на изкопаеми горива и на спорното ядрено делене в АЕЦ. Въпреки че от 50-те години на миналия век насам са построени десетки експериментални реактори, никой от тях все още не е успял да генерира повече енергия, отколкото е необходима за процеса.