Администрацията на президента Джо Байдън завършва планове да изпрати противовъздушни ракетни системи "Пейтриът" на Украйна. Те могат да бъдат обявени още тази седмица. Това съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на три източника, пожелали анонимност.

Планът на Пентагона все още се нуждае от одобрението на министъра на отбраната Лойд Остин, преди да бъде изпратен за подпис на Байдън. Трите официални лица са казали, че се очаква одобрение.

"Пейтриът" са най-модерните американски зенитни системи, които са ефективни против балистични и крилати ракети, с каквито Русия разрушава украинската инфраструктура.

Не е ясно колко установки ще бъдат изпратени, посочва телевизията. Тя посочва, че типичната батарея "Пейтриът" включва радар, компютри, електрогенератори, контролна станция и до осем установки, всяка - с по четири готови за изстрелване ракети.

След като плановете бъдат финализирани, ракетите могат бързо да бъдат доставени, а украинските военни ще бъдат обучени да работят с тях в Германия. 

Украйна иска системата от месеци, но логистичните предизвикателства за нейното доставяне и експлоатация са огромни. Въпреки тези пречки, „реалността на това, което се случва на място“ е накарала администрацията да вземе решението, е казал високопоставен служител на администрацията пред Си Ен Ен, отбелязвайки продължаващите интензивни руски ракетни обстрели.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза във вторник, че големите руски ракетни нападения срещу Украйна са превърнали "цялата страна във фронтова линия". 

"Няма значение дали сте войник или цивилен, вие сте под нападение. Така се чувстваме ние", добави той.

Говорейки от бомбоубежище в Киев, Кулеба каза още, че през януари и февруари Русия може да е готова да започне нова голяма офанзива срещу Украйна, да се опита да пробие нейните отбранителни линии и да напредне по-дълбоко във вътрешността на страната.