Повече от два месеца след последния парламентарен вот, днес е денят, в който депутатите трябва да гласуват за първи проектосъстав на правителство. С мандата на ГЕРБ неврохирургът проф. Николай Габровски представи кабинет в търсене на парламентарно мнозинство. Каквото предизвестено няма.

Гласуването е поставено под точка първа в дневния ред на депутатите (като може да има размествания).

Какво знаем до момента?

Още след изборите на 2 октомври, когато стана ясно, че ГЕРБ е първа политическа сила, "Продължаваме промяната" и "Демократаична България" дадоха заявка, че няма да подкрепят проектоправителство с мандат на партията на Бойко Борисов, каккто и с такъв на ДПС (ако се стигне до пълно завъртане на конституционната рулетка и Движението получи правото на трети опит). Същото обяви и БСП.

От "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят само и единствено свой кабинет.

ДПС и "Български възход" запазиха неутралитет. Т.е. не дадоха никакви предварителни заявки, но още в изборната нощ лидерът на БВ Стефан Янев даде да се разбере, че би работил с всички.

Преди да представи проектокабинета си, което стана в понеделник при връчването на изпълнения мандат на президента Румен Радев, проф. Габровски и ГЕРБ обявиха серия от срещи с парламентарно представените сили. ДБ и БСП се отзоваха, но само, за да изслушат неврохирурга и да му заявят лично, че няма да подкрепят кабинета му в зала. От ПП и "Възраждане" не се явиха - изпратиха писма. Така Габровски и представителите на ГЕРБ Десислава Атанасова и Томислав Дончев, проведоха разговори по същество само с Движението и с "Възхода".

Вчера Централното оперативно бюро на ДПС се събра, за да реши окончателно за подкрепа. "По-скоро ще подкрепим кабинета "Габровски", обяви след заседанието лидерът на партията Мустафа Карадайъ, посочвайки, че това би било компромис за партията, но оттам ще вземат окончателното решение преди гласуването - след като чуят приоритетите и програмата на ГЕРБ и кандидата й при предстоящите дебати. По неофициална информация ДПС може днес да гласува и с "въздържал се" - заради предварителната обреченост на този проектокабинет.

От БВ вчера не дойде никакъв сигнал какво смятата да правят депутатите й.

Ако все пак ДПС и формацията на Янев решат да подкрепят Габровски, то заедно с ГЕРБ те имат 115 гласа. За да мине един кабинет не се изисква абсолютно мнозинство от 121 народни представители "за", а само подкрепата на повече от половината присъстващи. Това породи подозрения в ПП и ДБ, че може да има "игри с кворума", към което подозрение се присъедини после и левицата. Т.е. ако 11 депутати от "Възраждане" просто не дойдат на работа или не гласуват, то кабинетът "Габровски" може да мине. Лидерът на сочената за проруска партия Костадин Костадинов категорично отрече да има подобни договорки.

Разбира се, парламентът рядко е в пълен състав, често някой отсъства по лични причини или заради командировки, но ако хипотетично в зала днес за гласуването са регистрирани 240 народни представители и ДПС и Стефан Янев са "за", на ГЕРБ и Габровски няма да им достигнат шест гласа за мнозинство от 121 народни представители за съставяне на правителство. По ирония на съдбата - точно толкова, колкото кабинетът "Петков" издирваше, за да не мине вотът на недоверие.