Рано тази сутрин в Киев са чути експлозии и са включени сирените за въздушна атака, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, предава Укринформ.

Става дума за поредна руска атака, този път в Шевченковския район на града. От украинските въоръжени сили съобщиха, че са свалени 13 руски самоубийствени дрона - ПВО-то си е свършило работата.

На крилете на дроновете пък е било изписано "За Рязан" - руският град, в който украинците удариха летище преди седмица, разказват очевидци, видели останките от бойните машини.

Въздушна трегова има в още две области - Житомир и Виница.

От октомври насам руските войски в Украйна нанасят систематични ракетни удари по енергийни обекти, отбранителната промишленост, военното командване и комуникационните съоръжения в страната. Това според Путин е отговор на атаката срещу Кримския мост.

Според украинските власти няма енергийни обекти, които да не са били атакувани, и в следствие на ракетните удари са повредени близо 50% от електроенергийната система на страната.

Украйна спешно се нуждае от генератори, за да изкара зимата, такива се осигуряват от ЕС и от частни дарители - в България и чужбина.