Загубата на Аржентина от Саудитска Арабия в първия мач на Световното в Катар беше повратна точка в съблекалнята, заяви селекционерът на “албиселесте” Лионел Скалони след успеха с 3:0 над Хърватия на полуфинал.

Тимът е на финал в неделя, а тази вечер ще научи своя съперник. След неочакваното поражение обаче последваха пет поредни победи.

"Опитвам се да не бъда много емоционален, но е трудно, защото съм на мечтаното място за всеки аржентинец. Представянето на моята страна е емоционално събитие. Можем да печелим или да губим, но тук става въпрос за тези футболисти и за всички наши фенове, коментира Скалони на брифинга след снощния полуфинал. - Когато загубихме от Саудитска Арабия, хората бяха с нас, усетихме всеобща подкрепа, а това чувство е несравнимо. Сега празнуваме, защото е много вълнуващо, но има да направим още една крачка”, бяха първите думи на Скалони.

Скалони добави, че няма съмнение за това, че Меси е най-добрият футболист в историята.

"За мен е просто забележително и вълнуващо да го гледам на терена. Да го видя как тренира, как води съблекалнята. Всеки път, когато го видя, той генерира нещо, искра в своите съотборници, в хората. Не само при аржентинците. За наш късмет той носи екипа на нашата страна", каза селекционерът.

Меси изтъкна ролята на отбора

„Много неща минават през главата ви, когато видите този плам в съотборниците ви, това е много трогателно, рече Лео Меси, който изравни рекорда на Лотар Матеус по брой мачове на Мондиали - по 25. - Както казахме от самото начало, виждайки всички тези хора, това семейство, от началото на Световното първенство... Това, през което преминахме, е невероятно. Сега отиваме на финила - това е, което искахме.

Наслаждавам се на всичко това. Въпреки че започнахме със загуба, имахме вяра че този отбор ще продължи напред. Помолихме хората да ни се доверят, защото знаем какво струваме. Този отбор е невероятен, успяхме, успяхме! Направихме го, ще играем на нов финал... Още веднъж Аржентина е на финала на Световното първенство! 

Семейството ми е всичко за мен, те винаги ме придружават, имахме добри и лоши моменти, но днес всичко е специално, така че трябва да му се насладим с тях и с всички хора, които са в Аржентина“.

Златко Далич поздрави Аржентина

„Заслужена загуба. Поздравявам Аржентина за победата, коментира хърватският селекционер Златко Далич. - Трябва да се държим заедно, да вдигнем глави. Няма за какво да упреквам играчите си. Няма от какво да се оплакваме. Ще се борим за третото място.

Създадохме няколко добри ситуации, но без реални шансове. Бяхме се подготвили, но ни липсваше истински нападател. Загубихме, няма какво да обвинявам момчетата. Те дадоха максимума от себе си на този турнир. Трябва да се подготвим за предстоящия мач“.

Лука Модрич критикува съдията за дузпата и други решения

"Не трябваше да се случи така, но трябва да се възстановим и да се опитаме да спечелим мача за третото място. Тъжни сме, искахме да сме на още един финал. Трябва да поздравим Аржентина", заяви Лука Модрич, който на 37 години участва на последното си Световно.

Футболистът на Реал (Мадрид) определи като "ключови" две решения на рефера, едното от които е да не отсъди дузпа в тяхна полза.

"Бяхме добре, контролирахме играта и този корнер, който съдията не ни даде, и дузпата, която за мен не беше дори една, промениха всичко. Аржентинецът шутира и се сблъсква с нашия вратар, той отива към него…

Не мога да повярвам, че той даде тази дузпа. Това промени малко хода на мача. Но не можем да променим нищо, трябва да се възстановим и да се опитаме да спечелим следващия двубой", добави Модрич.