Американски прокурори са обвинили петима руснаци, включително офицер от Федералната служба за сигурност и двама американски граждани в заговор и по още 15 члена, свързани със международна схема, чрез която руското правителство се е опитвало да получи технологии с двойна употреба от американски компании за руския отбранителен сектор и да внася незаконно патрони за снайпери в нарушение на наложените по-рано тази година от САЩ санкции.

Това съобщава на уебсайта си днес американското министерство на правосъдието, което в САЩ изпълнява и функциите на главна прокуратура.

Обвинените са назовани като Евгений Гринин (44 г.) от Москва, Алексей Иполитов (57 г.) от Москва, Борис Лившиц (52 г.) от Санкт Петербург, Светлана Скворцова (41 г.) от Москва, Вадим Коношченок (48 г.) от Санкт Петербург, Алексей Брейман (35 г.) от Ню Хемпшир и Вадим Ермоленко (41 г.) от Ню Джърси.

Според обвинителния акт обвиняемите незаконно са закупили и изнесли силно чувствителни и строго регулирани електронни компоненти, някои от които могат да бъдат използвани в разработването на ядрени и хиперзвукови оръжия, квантови изчисления и други военни приложения.

Обвиняемите са били свързани с две московски компании, които са работили с руската Федерална служба за сигурност за закупуване и контрабанда на стоки от санкционния списък - включително полупроводници и друго електронно оборудване - от САЩ за руската армия.

„Както се твърди, обвиняемите са осъществили сложна мрежа за доставка, която незаконно е придобила чувствителна американска технология, за да улесни руската военна машина“, каза Бреон Пийс, американски прокурор за Източния окръг на Ню Йорк, във вторник.

Според обвинението руските граждани Гринин и Скворцова получавали искания от Иполитов за забранени стоки от САЩ.

Твърди се, че Гринин и Скворцова са определяли маршрутите за доставка, докато Лившиц – чрез фиктивни компании и банкови сметки в САЩ – купувал стоките от американски компании.

Живеещите в САЩ Брейман и Ермоленко са фалшифицирали документи за доставка и фактури, за да изпратят стоките на различни места по света, откъдето те в крайна сметка са се озовавали в Русия.

За Коношченок, който според американското министерство на правосъдието е офицер от Федералната служба за сигурност, се твърди, че е бил един от контрабандистите.

Гринин, Скворцова, Иполитов и Лившиц са на свобода, докато Брейман, постоянно пребиваващ в САЩ, Ермоленко, гражданин на САЩ, и Коношченок, руснак, са в ареста, съобщава американското министерство на правосъдието.