Още 26 милиона лева ще са необходими, за да бъде изцяло завършен стадион „Христо Ботев" в Пловдив и да може да отговаря на условията за получаването на категория „4" от УЕФА.

Това стана ясно, след като строителят на съоръжението Илиян Филипов внесе в Община Пловдив окончателните количествено-стойностни сметки по преработените проекти на арх. Георги Савов, предаде БТА.

Стана ясно също, че по някое време догодина "Ботев" може да се завърне в дома си, но за пълното му завършване ще са нужни още средства и време. Целта "4 звезди от УЕФА" беше поставена по време на последното правителство на ГЕРБ, което отпусна 25 милиона. Преди малко повече от месец Бойко Борисов посети строящата се арена и обяви, че било "договорено" там да има финал за Суперкупата на Европа. Това не е вярно - УЕФА не е давала домакинство на двубоя на Колежа.

През годините Община Пловдив няколко пъти отпускаше пари. Наскоро тя одобри изтеглянето на кредит от 24 милиона лева, като по 12 млн. ще бъдат дадени за стадионите на "Ботев" и "Локомотив".  

Първият етап от строежа на стадиона, заедно с допълнително извършените дейности, възлиза на 34 993 000 лева без ДДС, сочат направените от фирмата строител изчисления. В този етап влизат изграждането на метална покривна конструкция за секторите А и В, покритие на сектор А, видеонаблюдение, озвучаване и цялостна вертикална планировка на стадиона.

Общата стойност на стадиона няма да превиши първоначалната, заложена в обществената поръчка и индексирана съгласно приетата от Министерски съвет методика за индексиране по Закона за обществените поръчки, посочи заместник-кметът Пламен Райчев.

Администрацията ще изпрати докладна до Министерски съвет с писмено искане за дофинансиране на стадиона за завършването му в неговата цялост. Ще анексираме договора на изпълнителя със заема от 12 милиона лева, който Община Пловдив тегли с решение на Общински съвет, каза още Райчев.

На срещата все пак бе обсъдена и възможността да се кандидатства за европейски средства, ако стадионът получи домакинство на европейски финал.

Съгласно програма на УЕФА, европейската футболна централа може да финансира чрез съответната национална федерация строителството на спортни съоръжения за евентуално домакинство на финал, при гаранции, че Общината е ангажирана със строежа, коментираха от администрацията.