Тече Световно по футбол, на което България не играе и по-тъжното е, че никой не е очаквал да играе. Последното ни участие бе в далечната 1998 г., последният мач - 1:6 срещу Испания, а последният голмайстор - Емил Костадинов.

Бившият нападател, от години вицепрезидент на БФС, беше част от водената от Борислав Михайлов делегация на Конгреса на ФИФА, провел се преди откриването на Мондиала в Катар. В интервю за БТА Костадинов разказа за впечатленията си от домакина на Мондиала, тенденциите в развитието на световния футбол, коментира позитивните резултати на националния отбор напоследък, както и противоборството с Димитър Бербатов.

Клуб Z публикува извадки от интервюто.

Журналистът Атанас Василев задава въпрос на Костадинов за критиките на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов към ръководството.

"Вижте, нека веднъж завинаги да уточним нещо много важно. Няма как да си кандидат-президент, когато няма насрочени избори, няма насрочен конгрес. Преди няколко дни ми направи впечатление интервю на министър Крум Зарков в една национална телевизия - на въпрос дали ще се бори за председателския пост в БСП, той отговори, че в момента няма процедура, така започва бившата звезда на ЦСКА, "Порто", "Байерн" и т.н. - Ако има - може би, но тъй като такава няма, той няма как да е кандидат.

Значи - опитен юрист и министър на правосъдието разсъждава по този начин, но спортната общественост продължава да обявява Бербатов за кандидат-президент… На какво основание? Няма избори, няма кампания, съответно няма как да има и кандидати. Ако искате, мога да коментирам репликите на бившия футболист Димитър Бербатов."

Костадинов продължава така, запитан как би коментирал реплики на Бербо:

"Когато не си работил или дори стажувал в голяма федерация, каквато е Българският футболен съюз, няма как да имаш претенции към ръководенето й. Става дума за специфична материя, за изключително мащабна работа - и съм категоричен, че ние я вършим отговорно, прозрачно и професионално.

Когато търсиш повод да критикуваш, винаги ще си намериш нещо, за което да се хванеш – затова и моят призив е да не подминаваме положителното и да бъдем обединени за по-доброто бъдеще."

Eмил Костадинов се спира подробно и на резултатите на националния отбор под ръководството на сърбина Младен Кръстаич. 

"Сами виждате прогреса, който мъжкият национален отбор регистрира с новия треньорски щаб - работи се много професионално, последователно, дисциплинирано, като същевременно се сменят поколенията и се дава шанс на млади и гладни за успех играчи, казва шефът, който в Изпълкома отговаря за младежкия и юношеските национални тимове. - Не по-маловажна обаче е работата ни с останалите формации – огромно внимание се обръща на 13-14-годишните, които скоро ще влязат в юношеските отбори и трябва да бъдат готови за това.

Знаете за проекта в пет региона на страната, който съвсем наскоро завърши с финален турнир на базата в Бояна. Хората на трибуните видяха много таланти, които ще бъдат бъдещите български футболни герои. Чисто футболната философия във всички състави беше уеднаквена, което пък прави прехода между възрастите по-лесен.

Българският футболен съюз строго следва приетата на последния ни конгрес стратегия за развитие, която включва и масовия, и женския футбол, но сериозен акцент в нея е представянето на националните отбори. Убеден съм, че съвсем скоро всички отново ще имаме поводи за гордост!", вярва бившата "седмица".