Вече знаем кои ще спорят за световната титла в неделя в Катар - Аржентина и Франция, но още от първите дни на Мондиала върви интрига, която снощи се засили. Може ли все пак Карим Бензема да играе на финала?

Носителят на "Златната топка" за тази година отпадна от състава на "петлите" в деня на откриването. Той написа изявление, че пропуска първенството, но селекционерът Дидие Дешан не повика негов заместник и се заговори, че таранът може да бъде възстановен за финалната битка, стига Франция да стигне до нея.

Това е факт - снощи "сините" биха Мароко с 2:0 във втория полуфинал. А Дешан подсили интригата, отказвайки да отговори на въпрос дали Бензема ще е на линия, след като се спекулира, че той вече тренира на пълни обороти със състава.

"Предпочитам да не ви отговарям! Давайте следващият въпрос, моля ви!", така отвърна специалистът.

Извън това Дешан е на път да се превърне в абсолютен рекордьор в историята на футбола, ако спечели втора поредна титла за страната си. Сега той е в компанията на Марио Загало и Франц Бекенбауер, които са печелили Световното и като играчи, и като треньори. Но победа в неделя ще му даде трета купа - нещо, което до момента не е постигано от никого в този порядък.

"В момента в нас властват емоциите и гордостта! Това беше значителна крачка. Остана една - последната. Тука сме с играчите заедно вече месец и толкова дълго на едно място с едни и същи хора никога не е лесно, но за момента ни носи само радост", заяви Дешан.

Ами Меси, който в неделя излиза в последния си мач на Световно и има последен шанс да спечели единствения голям трофей, който му липсва?

"Меси блести от самото начало на турнира. Да, четири години по-късно със сигурност ще има разлики - рече Дешан по отношение на осминафинала в Русия, спечелен от отбора му с 4:3. - През 2018-а срещу нас той действаше като централен нападател, но тогава го очаквах на друга позиция.

Сега е много силен, когато играе в тандем с друг нападател. Ще се постараем да ограничим максимално неговото влияние върху мача, както вероятно и аржентинците ще се опитат да ограничат ефекта на някои наши футболисти."

След това той се спря на една тема, която впоследствие се превърна във водеща на цялата пресконференция - ситуацията с Адриен Рабио и Дайо Упамекано, които не играха срещу Мароко заради грип.

"На един треньор му се налага да прави избори, имайки цялата информация, която му подават хората от щаба. Упамекано се разболя след съботния мач с Англия. Той успя да направи една тренировка във вторник, но... Конате показа няколко много добри неща на същото занимание и това беше достатъчно за моя избор.

За Рабио, са съжаление, ситуацията е напълно идентична. На обяд му стана по-добре, но не толкова, че да го приемем в перфектна форма. Той остана в хотела, даже не беше в групата за мача. Казах да не го записват.

Дали ще бъдат готови за финала в неделя? По принцип – да. Упамекано е във форма, Рабио предполагам също ще бъде, ако не се случи нещо извънредно. Останаха още четири дни, така че трябва да се оправи", допълни Дешан.

Треньорът на Мароко: Дадохме всичко, срещу Франция грешките струват скъпо

Мароко не успя да направи абсолютна сензация и да се класира на финал. Но стана първият африкански отбор, достигал до полуфиналите. 

"Дадохме всичко от себе си, това е най-важното. Загубихме Агер на загрявката, Саис в началото на мача и Мазрауи на полувремето, но нямам какво да кажа, коментира треньорът Уалид Реграги. - Стигнахме докъдето можахме. Срещу Франция дори и най-малката грешка се плаща скъпо. А когато направиш такива грешки, не можеш да стигнеш до финала. Второто полувреме беше по-добро за нашия отбор, имахме положения, но не вкарахме и след това второто попадение ни уби. Но това не омаловажава всичко, което направихме."

Мароканците имат обаче още един мач и той е за бронзовите медали срещу Хърватия в събота от 17 часа. На въпрос дали психически отборът ще има сили да излезе в такъв двубой, той спокойно обясни как ще даде повече игрово време на хората, които не са играли много до момента. Хърватия и Мароко се срещнаха и в първия кръг от груповата фаза - 0:0.

"Мароко ще се бори с Хърватия за бронзовия медал. Чака ни "малък финал", ще бъде трудно психически. Ще дадем минути на неигралите. Всички трябва да участват, все пак Световното първенство не е всяка седмица. Искаме да завършим трети. Най-важното беше да покажем добро лице, а също така и нашите прекрасни фенове. Ще трябва да работим, за да достигнем високо ниво и да спечелим Световната купа, но не сме далеч", обяви Реграги.