Денят в петък започна за украинците с въздушна тревога по цялата територия на страната им. Взривове се чуха в столицата Киев както и в Кривой рог, и в Николаевска област. 

В Кривой рог, родния град на президента Володимир Зеленски, руска ракета удари жилищен блок. Загинали са най-малко двама души, а петима, включително деца, са ранени, предаде украинският информационен сайт НВ.

Управителят на Николаевска област Виталий Ким съобщи в Телеграм за пуск на 60 ракети. От 8 часа до 8:30 часа сутринта въздушната тревога обхвана постепенно всички области на страната.

Властите съобщиха за попадения в североизточната част на Харков, около Одеса и във Виницка област. Харков, северната част на Сумска област, град Полтава и части от Киев са останали без електричество, предаде Асошиейтед прес. Агенцията съобщи, че водоснабдяването в столицата бе прекъснато, метрото бе спряно, а метростанциите се използват за бомбоубежища. Железопътният оператор на Украйна съобщи, че някои жп линии са останали без електрозахранване.

"Не игнорирайте предупрежденията за въздушно нападение, останете в противобомбените убежища", написа в "Телеграм" заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко, цитиран от Ройтерс.

Агенцията припомня, че Русия извърши многократно нападения срещу украинската енергийна инфраструктура от октомври насам, което доведе до спиране на електрозахранването из цялата страна.

Осем души загинаха и над 20 пострадаха в сграда, улучена при украински обстрел на селището Лантратовка в така наречената Луганската народна република (ЛНР), предаде ТАСС, цитирана от БТА. Под развалините може би все още има хора. Мястото се разчиства от екипи на оперативните служби.

Междувременно говорител на Пентагона отговори на изявленията на Москва, че намерението на Вашингтон да предостави на Украйна системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" е "поредната провокация от страна на САЩ" и че системите може да станат легитимна цел на руската армия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Няма да позволим коментарите от руска страна да ни диктуват каква военна помощ да оказваме на Украйна", каза генералът от военновъздушните сили на САЩ и говорител на американското министерство на отбраната генерал Пат Райдър в отговор на журналистически въпрос.

"Намирам за смешно и доста показателно точно представителите на страна, която безжалостно нападна свой съсед - с незаконно и непредизвикано нахлуване, с кампания, при която целенасочено се атакуват и убиват невинни граждани и се разрушава гражданска инфраструктура - да си служи с определения като "провокация" за отбранителни системи, предназначени да спасяват животи и да защитават цивилни", добави той.

Вчера руското външно министерство определи намерението на САЩ да предоставят на Украйна усъвършенствани системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" като поредната провокация на Вашингтон и открито заплаши, че тези системи и обслужващите ги разчети ще бъдат легитимна цел за руската армия.

САЩ наложиха санкции на един от най-богатите руснаци

САЩ наложиха санкции на бизнесмена Владимир Потанин и финансовия сектор на страната с цел засилване на натиска върху Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От Държавния департамент уточниха, че санкции са наложени на Потанин, който е един от най-богатите хора в Русия, неговата съпруга, пълнолетните му деца, и неговия инвестиционен холдинг "Интеррос".

"Интеррос" притежава 36 процента от "Норникел", което я прави най-големия акционер в компанията. "Норникел" е един от най-големите световни производители на паладий и рафиниран никел и сред най-ценното наследство от разделянето на руската индустрия след разпадането на СССР през деветдесетте години.

Американското финансово министерство заяви, че санкции са наложени също на "Росбанк" - базирана в Русия търговска банка, за която се предполага, че 61-годишният Потанин е придобил по-рано тази година, както и на 17 дъщерни дружества на руската банка ВТБ. 

В новия списък на санкционираните лица и фирми на Държавния департамент попадат също руско държавно железопътно предприятие, членове на правителството, губернаторът на Московска област и негови близки.