Министърът на правосъдието Крум Зарков ще присъства в понеделник на символична първа копка, с която започва изграждането на нов затвор, свързан с учебен център. Това съобщават от МП.

Единственото ново място залишаване от свобода от десетилетия насам ще бъде край дупнишкото с. Самораново, където и в момента има затворническо общежитие.

Не само през т. нар. демократичен преход, а и от над 60 години насам това ще е първият затвор - въпреки очевидния бум на престъпността. Неговият капацитет е за 400 лишени от свобода.

Зарков посочи това - да не изпуснем финансирането за новия затвор, като един от основните приоритети на мандата си.

В понеделник също така ще присъстват представители на норвежките партньори, кметовете на община Дупница и на село Самораново, представители на фирмата изпълнител и др.

Ето и цялото съобщение на пресцентъра на МП:

Започва строежът на новия затвор в с. Самораново

Министърът на правосъдието Крум Зарков ще присъства на символична първа копка, с която ще започне изграждането на нов затвор, свързан с учебен център.

Откриването на строителната площадка ще се състои на 19 декември 2022 г. /понеделник/ от 11.00 ч. на терена, определен за строеж, в село Самораново, до Дупница.

Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“.

Новият затвор, който ще отговаря на всички европейски стандарти, ще бъде първият построен от над 60 години насам. Неговият капацитет е за 400 лишени от свобода.

На събитието са поканени представители на норвежките партньори, кметовете на община Дупница и на село Самораново, представители на фирмата изпълнител и др. гости.

Водосвет ще извърши Белоградчишкият епископ Поликарп.