На 53-годишна възраст почина един от най-популярните сръбски футболисти и треньори Синиша Михайлович.

Той е издъхнал днес в клиника в Рим след дълга борба с левкимията, съобщиха световните агенции. Само преди дни лекарите в болницата заявиха, че му остават не повече от 10 дни живот, но прогнозата им се оказа прекалено оптимистична.

Михайлович започва кариерата си като полузащитник, но след това играе основно в защитата. Смятан за един от най-добрите изпълнители на свободни удари в европейския футбол. Има 426 мача на клубно ниво, в които вкарва 66 гола. За националния отбор на Югославия записва 63 мача и 10 попадиния.

Синиша бе много важна част от отбора на "Цървена звезда", който сензационно спечели Купата на Европейските шампиони през 1991 г. срещу "Олимпик" (Марсилия) на финала в Бари. Същата година тимът вдига и Междуконтиненталната купа след категорично 3:0 срещу чилийския "Коло Коло".

Година по-късно по съвет на ментора си и старши треньор на "Цървена звезда" Люпко Петрович, 23-годишният тогава играч преминава в "Рома". Кариерата му продължава в "Сампдория", "Лацио" и "Интер" (Милано), където слага край на кариерата си през 2006 г. Като национал на Югославия играе на Световното през 1998 г. и на Европейското две години по-късно.

Става шампион на Италия с "Лацио" и с "Интер", както и в родината си с "Войводина" (Нови Сад) и "Цървена звезда" на три пъти. Включван е в идеалния отбор на Европа на два пъти, а също така е европейски вицешампион за младежи до 21 г. през 1990 г.

Веднага след края на кариерата си започва треньорска работа и в последните 16 години е изключително търсен от италианските отбори, като води "Фиорентина", "Болоня" на два пъти и до последно, "Сампдория", "Милан", "Торино", португалския "Спортинг" (Лисабон) и националния отбор на Сърбия.

Той бе женен за бившата италианска тв водеща Ариана Рапачони, като двамата имат пет деца. Той обяви, че се бори с левкимията през юли 2019-а, като прекара три курса на химиотерапия. Месеци по-късно спечели първата битка с болестта, но тя се завърна тази година.