Мароко и Хърватия излизат в мача за 3-4 място на Световното в Катар днес от 17 часа. И в двата лагера проличаха смесени чувства. От една страна още има разочарование след пропуснатата голяма възможност, а вече и умора.

От друга - победителят все пак ще заеме третото място на Мондиала. В групата мачът между двата съперника завърши 0:0. Едва ли тогава някой е очаквал, че тимовете ще имат още един двубой в Катар.

Селекционерът на мароканския национален отбор Уалид Реграги заяви на последния си брифинг преди срещата, че това е "най-лошият мач", който може да се играе. Но все пак иска Мароко да бъде първата африканска страна с медал от Световни финали, след като вече стана първата, достигнала до топ 4.

"Искаше ни се нещата да се развият по различен начин и да бъдем на финала, но има още един мач и е добре да завършим на подиума, започна Реграги. - Знаем, че Хърватия също иска да завърши на трето място, играхме с тях в първия мач. Физически няма да е разходка в парка, имаха един почивен ден повече от нас.”

"Моите играчи също се стремят да завършат с победа. Преди полуфинала беше различно, защото емоциите бяха вдигнати до най-високо ниво. Въпреки поражението, футболистите ми имат апетита за още една победа. Да завършиш трети е по-добре, искаме да занесем медала у дома", добави треньорът.

Той коментира и внесената във ФИФА жалба срещу съдийството в полуфинала с Франция:

"Когато става дума за любов и война, всичко е позолено. Нашата федерация искаше да депозира жалбата. Чувствам, че бяха прави, но това не променя нищо за нас. Трябваше да има дузпа и Софиян не трябваше да получава този жълт картон.”

На въпрос какво следва за него и за отбора от 2023-та, той отговори:

"След мача ще мислим за бъдещето. От понеделник нататък нашият отбор ще има различен статут. Повярвайте ми, отборът го чака невероятно бъдеще, защото всички са добри футболисти. А по отношение на мотивацията, та ние дори искаме да бием във всяка контрола, какво остава за мач за медал на Световното първенство.”

Треньорът потвърди, че капитанът на отбора Ромен Саис няма да играе днес, като призна, че за полуфинала с Франция са го рискували, тъй като е бил възстановен на 60-70 процента. И решението се е оказало грешно, когато се наложи принудителна смяна след 20 минути.


 

За голяма мотивация се говори и в хърватския лагер. Искаме да прибавим и бронзов медал към сребърния, рече селекционерът Златко Далич. Стана ясно, че той ще остане на поста, както и да завърши “малкия финал”.

В селекцията също има проблеми с контузии и натежали крака. Със сигурност срещата пропуска Йосип Юранович.

"Мачът в събота е голям финал за нас, не малък, ще се борим за медал. Хърватия ще свърши страхотна работа, ако вземе бронза, каза Далич. -

Но имаме проблеми с някои играчи. Гвардиол получи обезболяваща инжекция преди мача с Аржентина, имаше проблеми с крака. Брозович също се почувства зле. Да видим - в събота ще ни трябват всички футболисти. Тези, които имат проблеми, няма да играят. Възможни са промени в състава.”