Руските военни планират масирани пехотни атаки, подобни на тези, практикувани от Съветския съюз по време на Втората световна война, казва Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент, в писмено интервю за "Ню Йорк таймс".

Според него Русия вече е набрала и обучава войници, които могат да участват в масирани пехотни атаки. Подоляк нарече това една от няколкото възможни заплахи, които Украйна може да очаква от Русия през зимните месеци.

„Политическото ръководство на Русия явно отказва да признае вече настъпилите тактически поражения и се придържа към всякакви, дори и най-илюзорните, шансове да промени ситуацията в своя полза“, каза Подоляк.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви по-рано, че Русия ще иска да извърши нова широкомащабна атака срещу Украйна още през следващата година.

„Разбираме, че те ще искат това, реваншистки стъпки. Постоянно искат да ни узурпират държавата, да я окупират. Мисля, че те все още не са се отказали от подобни мнения“, каза президентът.


Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че през февруари Руската федерация може да предприеме нова офанзива.

Според него офанзивата може да се проведе не в Донбас, а в посока Киев от Беларус, като не изключва и атаки в южна посока.

Според Американския институт за изследване на войната през следващите месеци руските войски могат да възобновят опитите за настъпателни операции в две основни направления: в Североизточна Украйна по границата на Харковска и Луганска области или в Донецка област.