"Повече от 60 години в България не е строен нов затвор въпреки острата нужда от такъв.

Всъщност това, което започнахме днес, е повече от затвор - тук ще се появят и учебен център с конферентна част, и производствени цехове, и “преходно” отделение, и параклис, и училище."

Това каза правосъдният министър Крум Зарков по време на днешната първа копка за строеж на нов затвор. В присъствието и на вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев край Самораново, община Дупница, стартира изграждането на първото пенитенциарно заведение у нас от десетилетия.

Зарков нарече случващото се "нещо голямо" и благодари на всеки, "дал от своето време и нерви да обедини обществеността, своите колеги и политически сили, че това е нужно". Специална признателност бе изказана на норвежката държава, финансирала изграждането на новия затвор.

"Тук ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, ще бъде създаден учебен център, където ще се обучават служителите на ГДИН - над 4500 човека, един малък университет. Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази", заяви още при откриването министърът.

Според него най-важно е, че цялостно ще се подобри системата за работа с лишените от свобода, така че да се намали броят на рецидивистите.

"Случващото се в затворите не засяга само затворници и надзиратели, то има пряко отношение към сигурността на всички отвън, защото именно те са потенциалните жертви на рецидива", каза още Зарков.

Помощта от Кралство Норвегия е 35 млн. лв., крайният срок - април 2024 г.

Инвестиционният проект предвижда на терена в Самораново да бъдат изградени пилотен затвор с капацитет до 400 лишени от свобода и учебен център, в който кандидатите за служители на ГДИН да се подготвят по специални програми.