Разривът в отношенията между БСП и европейското й политическо семейство ПЕС продължава и при новия президент на европейските социалисти, който замени Сергей Станишев - Стефан Льовен. В дъното му отново стои Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие, която за лидерката на левицата Корнелия Нинова налага "джендър идеология" и "трети пол".

Между двете страни на спора тече кореспонденция, като президентът на ПЕС призовава Нинова да започне да изгражда диалог "с оглед възстановяване на връзката с нашето политическо семейство" и намеква за раздяла с българската левица. За "Позитано 20" пък лидерката била подложена на "безпрецедентен натиск" да приеме конвенцията и даже била подложена на "тоталитарен подход" (по официоза на партията в. "Дума") за избора на вицепрезидент на Социалистическия интернационал.

Както е известно Корнелия Нинова отдавна бойкотира в лично качество общите мероприятия на ПЕС, като през 2018 г. дори не отиде на конгреса, на който Станишев, бивш председател на БСП и неин открит критик, бе преизбран за президент.

Мотивът - че ще бъде приета резолюция за равенство на половете, с която се призовават всички държави членки да я в ратифицират националното си законодателство. Нинова неизменно изтъква решението на българския Конституционен съд за Истанбулската конвенция и изпраща протестни писма до ръководството на ПЕС.

Този октомври бившият премиер на Швеция Стефан Льовен беше избран за президент на ПЕС, след като след 11 години начело Станишев се отказа от номинация със следния мотив:

"Не може да бъдеш председател на ПЕС, ако зад гърба си нямаш силна партия. В последните години БСП тръгна в друга посока - на ляв консерватизъм и на терена на националистите. Тя загуби твърде много доверие у нас и в Европа. Казвайки, че моето решение е политическо, имам предвид, че политическите решения трябва да се основават на реалности и на логика, а няма логика партия, чието ръководство иска да подражава на Виктор Орбан, да излъчи номинация за президент на ПЕС."

Нинова бойкотира и конгреса по избора на новия президент.

Така стигаме до ноември, когато Льовен изпраща до Нинова писмо в отговор на нейните поздравления за избора, в което недвусмислено се чете критиката му за самоизолацията на българската левица заради Истанбулската конвенция.

"Равенството, борбата с дискриминацията, правата на жените - тези ценности определят кои сме ние. Те не подлежат на преговори и винаги са били такива. Именно в този контекст, от името на семейството на ПЕС, ви пиша, за да изразя загриженост по отношение на някои дебати, политики и позиции, които ръководството на БСП е възприело, особено по отношение на Истанбулската конвенция. Бих искал да ви припомня, че това не е първият път, в който семейството на ПЕС и неговите партии членки изразяват тревога. Знаете, че много партии членки вече са отправяли призиви да се предприемат действия срещу БСП по този въпрос", пише новият президент на европейските социалисти.

Той посочва още, че резолюцията на ПЕС относно конвенцията е включвала шест кръга от преговори, от които българката левица е отсъствала.

"Когато една партия членка не може или не желае да се ангажира по този начин, съм твърдо убеден, че тя няма да може да играе пълноценна и значима роля в нашето политическо семейство и в неговото бъдеще", пише Льовен в писмото, с което Клуб Z разполага.

"Отбелязвам поканата ви за посещение в България и се надявам, че скоро ще можем да имаме ползотворен обмен, който ще доближи вашата партия до ПЕС и нашите основни ценности". - "надява" се президентът на ПЕС на финала на писмото.

До последен дъх

С това обаче не се изчерпват новите-стари отношения между българските и европейските социалисти. Покрай родната политическа сага с преговорите за съставяне на правителство и дейността на Народното събрание, някак в миманса остана фактът, че Нинова бе елиминирана от номинациите за вицепрезидент на Социнтерна, за което самата тя разказа. Отново заради Истанбулската конвенция.

Нинова бе на тази позиция един мандат, но на конгреса на социалистите в Мадрид този месец кандидатурата й за преизбиране бе заличена от списъка с кандидатите. Причината - писмо до комисията по етика към Социалистическия интернационал от социалистката Джанет Камило, посветено на позицията на Нинова относно конвенцията, което я прави недостойна за вицепрезидент. 

"В него се казва, че "трябва да преодолеем законодателните си бариери в рамките на върховенството на закона и да приемем всички необходими мерки. Правната рамка не може да бъде извинение, нито пречка за членовете на нашето политическо семейство да възпрепятстват..." - цитира Нинова писмото, вкарвайки отново в арсенала на контратезата си решението на българския Конституционен съд. 

Според лидерката на БСП "има засилен натиск върху БСП за приемем Истанбулската конвенция". Преди конгреса в Мадрид даже й се обадили "някои от водещите партии, най-вече европейски от ПЕС" с призив да оттегли кандидатурата си. "Не си я оттеглих. В крайна сметка ме заличиха от списъка за гласуване, защото подозирам, че ако бях в списъка, щях да бъда избрана", смята соцлидерката.

"Онова, което касае децата, третия пол, който трябва да се избира от някакъв списък от 14 възможности, които не са биологични и физически - аз с това ще се боря доколкото мога и докато мога" - е категоричната заявка на Нинова. През февруари предстои конгрес на БСП, на който партията трябва да приеме програма. Има очакване и, че ще бъде поискана оставката на лидерката, която обаче "държи" и тясното и широко ръководство, и по-голямата част от делегатите.

Заради това предния конгрес бе определян от критиците й като "дирижиран" - той отказа да "констатира" оставката й. А Нинова използва Истанбулската конвенция, за да атакува публично единствения претендент за поста Крум Зарков като "джендър" - защото Зарков, сега министър на правосъдието, подкрепя документа, който защитава жените от домашно насилие.