Ако се завеждат искове заради медийни публикации, то да не се съдят журналистите като индивидуални личности, а медиите. За това призовават от Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ).

Повод за призива са искове от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и адвокатът Менко Менков. 

Иванов е завел иск срещу Димитър Стоянов и Ангел Алексиев, автори на публикация в сайта BIRD.bg, препечатана после и в сайта Народ.бг, но със собствено редакционно заглавие. "Вместо от юридическите лица зад двата сайта, народният представител е решил да търси отговорност от авторите на статията. Тази практика е една от характеристиките на делата, които не преследват легитимен интерес, а целят ограничаване на публичното участие (SLAPP). При тях, вместо страната, която твърди, че е засегната да потърси отговорност от медията, тя атакува журналистите. Това би могло да има смразяващ ефект, както за въпросните журналисти, които са заплашени от санкции, надвишаващи значително доходите им, така и върху техни колеги, които да прибегнат до автоцензура", мотивират се от АЕЖ.

По тази причина Асоциацията на европейските журналисти призовава народния представител Лъчезар Иванов да оттегли иска срещу двамата Стоянов и Алексиев. АЕЖ се обръща и към ръководството на политическа партия ГЕРБ с предупреждение, че политическата отговорност за неправомерни действия на нейни депутати срещу представители на медиите се носи от цялата политическа формация.

Дело за клевета срещу Димитър Стоянов и неговия колега от BIRD.bg Атанас Чобанов, а не срещу медията, води и адвокат Менко Менков. Менков не е отрича изложените обстоятелства, но има претенции за начина, по който тези обстоятелства са коментирани от журналистите, посочват от АЕЖ. Той настоява журналистите да му платят солидарно частичен иск от 30 000 лева от общо 100 000 лева.

АЕЖ се обръща към адвокат Менков с призив да оттегли иска си, а също и към политиците, които той представлява (често ГЕРБ, в т.ч. лидерът Бойко Борисов, б.р.), с предупреждение, че ако адвокатът, на когото разчитат, води необосновани дела срещу журналисти, това би могло да рефлектира и върху политическото доверие в самите тях.