Още един закон, свързан със средствата по плана за възстановяване "увисва във въздуха" - без да има яснота кога ще бъде приет и ще бъде ли приет изобщо. Става въпрос за антикорупционния закон.

Днес всички парламентарни групи в залата, с изключение на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", решиха приетият на първо четене закон за антикорупционната комисия да стои "на трупчета" 21 дни - за предложения преди второто четене. Това е най-дългият възможен срок, позволен от парламентарния правилник. Предложението бе на "Възраждане".

Предвид факта обаче, че не е ясно изобщо ще има ли парламент през януари или ще бъде разпуснат и ако все пак има - ще му стигне ли времето да гласува закона и ако го гласува в какъв вид ще е той за второто четене, реформата може да остане само едно добро пожелание.

Припомняме, че миналата седмица нещо подобно се случи и с проекта за защита на хората, които подават сигнали за нарушения - също част от ПВУ. ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход" изненадващо отхвърлиха и двата сходни проекта още на първо четене. Те бяха предложени от правосъдния министър Крум Зарков и от Надежда Йорданова (ДБ). От ГЕРБ дадоха заявка, че ще пишат чисто нов проект. ПП и ДБ, както и Зарков отвърнаха, че неприемането на закона поставя в риск 700 милиона евро по плана.