Бившият руски президент Дмитрий Медведев направи необявено предварително посещение в Пекин, където обсъди с китайския президент Си Цзинпин войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Медведев, който понастоящем е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, публикува в своя канал в "Телеграм" кадри от своята среща със Си. Бившият президент на Русия позира усмихнат за снимки. Публикацията съдържа и кадри от среща между руски и китайски представители.

Медведев заяви, че двамата със Си са обсъдили стратегическото партньорство "без ограничения" между двете страни, както и войната в Украйна. Той не даде повече подробности.

"Обсъдихме съдействието между двете управляващи партии на Китай и Русия… двустранното сътрудничество в рамките на нашето стратегическо партньорство, включително в областите на икономиката и индустриалното производство. Обсъдихме и международни въпроси, включително, разбира се, и конфликта в Украйна", каза бившият руски президент.

Той определи разговорите като полезни.

Русия ускори своето обръщане към Пекин, след като срещу нея бяха наложени редица западни санкции като наказание за инвазията в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", посочва Ройтерс.

Русия се опитва да насърчи по-тесни икономически и политически връзки с Китай, както и връзки в областта на сигурността, за да компенсира загубата на тези свои връзки със Запада. Тя смята Си за потенциален съюзник в антизападна коалиция.