Българските специални служби трябва да поставят на най-високо ниво контактите си с партньорските служби в Турция, Гърция, Италия - държавите, през които проникват бежански потоци. Това коментира в интервю за Дарик бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Той призна, че е привърженик на идеята да се създаде едно ново интегрирано ведомство за външно разузнаване. Ген. Киров обаче подчерта, че е нужно реформиране, а не разбиване на службите, каквото според него по-скоро ще се случи с предлаганите законови промени.

"Нито една държава по света, включително и най-мощните, към които спада и Франция, не може да смята, че безметежно ще живее в този размирен свят и ще остане встрани от глобалния тероризъм", коментира бившият шеф на НРС.

Киров изрази надежда, че българските власти и службите са си направили нужните изводи. Според него ведомствата по сигурността трябва да поставят на най-високо ниво координацията си с партньорските служби и службите на съседните ни държави, през които проникват бежанските потоци.

На въпрос как на фона на събитията във Франция стои дискусията за подговяните промени в областта на спецслужбите в България, ген. Киров коментира, че никога няма да се намери удобен момент за реформа.

"Така или иначе службите се нуждаят от реформиране, но подчертавам думата „реформиране”, а не „разбиване”, защото имам вътрешното усещане, че всичко, което се прави по отношение на нашите служби е много далеч от реформирането. То трябва да е с една единствена цел - повишаване на тяхната ефективност”, коментира бившият шеф на разузнаването.

Според него парламентът и правителството трябва да инициират час по-скоро приемането на законодателство, засягащо участието или възможностите за участие на български граждани по бойните полета на Сирия, на Ирак в т. нар. Ислямска държава.

"Към днешна дата нямаме конкретни примери, нямаме конкретни доказателства, че именно български граждани, родени и отраснали в България, участват там. Но не изключвам един ден да осъмнем и с такава новина -  затова трябва максимално да бъде ускорено приемането на тези закони, защото лош закон е по-добре от работа без закон", аргументира се Кирчо Киров.