След като прие универсален стандарт за заряден конектор - USB-C, Европейският парламент скоро ще обсъжда и нов законопроект, който ще определи строг ред за цикъла на живот на батериите в Евросъюза.

Проектът ще се отнася за преносими батерии, акумулатори в автомобили, батерии за електромобили и други. Всяка от тях ще трябва да има пълни детайли за капацитета, издръжливостта, химичното съдържание и символ, който указва, че трябва да се рециклира отделно.

А покрай всички тези детайли идва и ключово изискване за смартфон индустрията - батериите да бъдат сменяеми.

Това бе факт само допреди 7-8 години - много от нас имат стар смартфон у дома, чийто заден капак се отваря и слота за СИМ-картата е под или до батерията. От около 2015-а насам обаче производителите на смартфони постепенно преминаха към вградени, несменяеми батерии. Това прави корпуса по-тънък и интеграцията на останалите компоненти в него по-лесна.

Но също така затруднява изключително потребителите - защото при нормална употреба батерията и нейният спадащ капацитет е основна причина за смяна на смартфона извън желанието да имаш най-новия модел на пазара. При много модели е възможна смяната от сервиз или от потребител с достатъчно умения в ремонта на устройства, но това нарушава гаранцията и може да е опасно - литиево-йонните батерии често са волатилни.

Връщането на сменяемите батерии означава по-дълъг живот на смартфоните, по-лесен ремонт и по-лесно събиране и рециклиране на изхабените батерии. В момента масово смартфоните се изхвърлят цели - което затруднява изключително много този процес.

Проектът има и амбициозни цели - до 2023 г. да се събират 45% от портативните батерии, до 2027 г. - 63%, до 2030-а - 73%. В добавка, трябва да се рециклират минимум 16% кобалт, 85% олово, 6% литий и 6% никел от всяка батерия.

Разбира се, очаква се производителите да опитат всякакви начини за заобикаляне на новите условия. Те ще ударят преди всичко техните печалби - смартфоните печелят и тези компании растат най-вече заради нуждата на масовия потребител да сменя устройство на 3 години.

Предложението трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и Европарламента, преди да влезе в сила. Еврокомисията пък обсъжда друг план - дали да се стремим към пълно премахване на незареждаемите батерии до 2030 г.