Зоологическа градина в Мемфис, щата Тенеси, връща две големи панди, дадени на заем от Китай за 20 години, което беше приветствано от защитници на животните, твърдящи, че здравето им се е влошило поради липса на грижи, съобщи Ройтерс.

Организацията "В защита на животните" и други групи от месеци обвиняваха зоопарка, че не полага адекватни грижи за пандите Я Я и Лъ Лъ. Те призоваваха зоологическата градина да им осигури по-добра храна, повече време извън клетките и в крайна сметка преместване в резерват.

През февруари организацията публикува видеоклип в Туитър, който показва как пандите обикалят в кръг в заграждението си. Според нея това е доказателство, че те страдат от "физически, психически и емоционални лишения." Видеото получи хиляди харесвания и беше препредадено от певицата Били Айлиш.

Говорител на зоопарка заяви, че решението за връщане на пандите в Китай не е свързано с натиск от страна на защитниците на животни.

Китай изисква от чуждестранните зоологически градини, които приемат панди, да позволят на по-възрастните животни да прекарат последните си дни на китайска земя.

Лъ Лъ и Я Я са на възраст съответно 24 и 22 години и са надхвърлили средната продължителност на живота на големите панди в дивата природа с почти 10 години. 

Големите панди са уязвим вид, като преобладаваща част от естественото им местообитание в югозападната част на Китай е застрашена от обезлесяване.

По данни на Световния фонд за дивата природа на свобода живеят около 1800 панди, а още 500 са в зоологически градини по света. С връщането на Я Я и Лъ Лъ в Китай в зоологически градини в САЩ остават общо 10 гигантски панди, пише БТА.