Филипините обявиха днес, че ще засилят военното си присъствие в Южнокитайско море, като изтъкнаха като причина потенциална заплаха за един от техните гарнизони след наблюдавана китайска активност в оспорвани води, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Филипинското министерство на националната отбрана съобщи, че е издадена заповед въоръжените сили "да засилят присъствието на страната в Западнофилипинско море (филипинското наименование на Южнокитайско море) заради засечена китайска активност в близост до остров Пагаса" - един от островите от спорния архипелаг Спратли. То не уточни естеството на "китайската активност".

В района се появиха изкуствени острови, след като китайски кораб с хидравличен багер беше забелязван там през последните години, сочат американски сателитни снимки. Китайското министерство на външните работи определя тази информация като "напълно неоснователна".

"Всяко посегателство спрямо Западнофилипинско море и всяко (разработване на незаети земи - б. ред.) там представлява заплаха за сигурността на остров Пагаса", подчертаха от филипинското министерство на националната отбрана.

Пекин претендира за почти целия морски маршрут, по който са превозвани търговски стоки за милиарди долари всяка година. Китай не зачита решение на трибунал на ООН от 2012 г., според което претенциите му са безпочвени. Тогава по инициатива именно на Филипините се стига до намеса на международната организация, след като Манила задържа 8 китайски рибарски плавателни съда край плитчината Скарбъро.

Тайван и страни членки на АСЕАН като Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней също имат териториални претенции за спорните води, отбелязва АФП.

Манила редовно обвинява китайските кораби и брегова охрана, че възпрепятстват филипинските рибарски лодки и други плавателни съдове.

Китай е окупирал най-малко седем острова и скали от архипелага Спратли и е построил на тях самолетни писти и пристанища и е инсталирал радарни системи.