От началото на пълномащабната инвазия в Украйна руските войски са убили 450 и ранили 864 деца в страната, съобщи украинската главна прокуратура, предаде Укринформ.

Това са данни към сутринта на 22 декември, като цифрите не са окончателни - това са само потвърдените случаи. Още много има налице в места на активни бойни действия и във временно превзети или наскоро освободени територии.

Най-много са пострадалите деца, очаквано, в Донецка област - 428, в Харкивска - 267, в Киевска - 117, Миколаев - 80, Запорожие - 78, Херсон - 74, Чернигив - 68, Луганск - 65, Днепропетровск - 34.

Вчера при обстрел в Очаков, Миколаевско, бе ранено 10-годишно момче.

От бомбардировки и обстрели от началото на войната са повредени 3126 учебни заведения в Украйна. 337 от тях са напълно унищожени. 

332 деца пък са изчезнали от Украйна от началото на военните действия. Вероятно истинският им брой е много по-голям. От месеци има съобщения за отвлечени към Русия 

Според разследване на "Асошиейтед прес" руските власти са ги лъгали, че родителите им не ги искат, създали са летни лагери за тях и ги обучават в "патриотизъм", с цел да изтрият украинската им идентичност.

Това е и една от дефинициите на геноцид според Конвенцията за превенция и наказване на престъплението геноцид на ООН.