Коледната трапеза за четиричленно семейство в Кипър излиза 178 евро, показва проучване на цените на традиционните за празника храни и напитки, направено от тамошната Асоциация на потребителите. Най-осезаемо – с до 25%, е поскъпнало месото.

За богат празничен обяд четиричленно семейство в столицата Никозия ще похарчи 166 евро, а в Пафос – 178 евро, като за шестчленно семейство сумата достига 255 евро.

Цената на по-икономичен вариант на трапезата е около 95 евро.

Четиричленна фамилия с ниски доходи може да си направи празника с ограничено, скромно меню за 24 евро.

Сметките са от проучването на кипърската Асоциация на потребителите, обхванало коледни продукти за последните 10 дни, предаде БТА.

Цените на храните за коледната маса се задържат на почти същите нива като миналата година благодарение на засиленото обявяване на промоционални предложения, казаха от Асоциацията на супермаркетите.

Значително по-скъпо е месото – с ръст между 15- 25%, установи обаче предпразничното наблюдение на Обсерваторията по цените към търговското министерство в 91 търговски обекта за месо в цялата страна.

Цените на зеленчуците са "задоволителни", каза земеделският министър Костас Кадис по време на обиколка на супермаркети в Никозия.