Антивирусно хапче срещу COVID помага за по-бързото възстановяване при ваксинирани, но все пак уязвими пациенти, но не намалява риска от хоспитализация или смърт, пише "Гардиън".

Обединеното кралство стана първата държава в света, която през ноември 2021 г.  одобри molnupiravir - медикамент в орална форма, хапче, което се приема два пъти дневно вкъщи.

По това време имаше големи надежди, след като проучване предположи, че то намалява два пъти опасността от хоспитализация или смърт при неваксинирани високорискови пациенти. Но малко след като лекарството получи одобрение, следващо изследване, осъществено вече в условията на Делта варианта, показа, че хапчето има по-малък ефект от предварително очаквания.

Сега изследване, публикувано в сп. "Лансет", стига до изводите, че molnupiravir не намалява риска от хоспитализация или смърт и при ваксинирани хора от уязвимите групи, които са заразени с Омикрон, пише "Гардиън".

Проф. Крис Бътлър от Оксфордския университет и един от ръководителите на изследването обяснява, че все още може да има обстоятелства, при които това антивирусно хапче може да помогне - например да съкрати периода на възстановяване и връщане на работа на хора, заети в ключови сфери - това в случаи, когато обществените системи са под силен натиск.

В проучването са включени пълнолетни британци, заразени с COVID и болни на 50+ години или над 18-годишна възраст, но с друго заболяване, което ги поставя в рисковата група.

В периода 8 декември 2021 г.- 27 април 2022 г. екипът учени е проследил над 25 700 участници. 94 на сто от тях са получили най-малко три дози от ваксина срещу COVID.

Половината от тях са били лекувани с обичайните средства, другата половина минава през 5-дневен курс на лечение с molnupiravir.

Резултатите, основани на 28-дневен период, в който всеки участник е проследяван, показват, че двете групи имат подобни проценти на хоспитализации и смърт. При хората на обичайно третиране подобни резултати има при 98 от общо 12 525 души. В групата, лекувана с molnupiravir, числата са съответно 105 души от общо 12 529 участници.

Добрата новина е, че пациентите на molnupiravir се възстановяват много по-бързо - средно за 9 дни спрямо 15 дни за хората в другата група. По-нататъшни анализи предполагат, че времето за възстановяване може да се намали и до 4,2 дни средно. 

Все пак проф. Мартин Ландроу, също от Оксфодския университет, но неангажиран в изследването, отбелязва, че участниците са знаели, че вземат антивирусното хапче.

"Тази информация не може да окаже влияние върху необходимостта от лечение в болница или очевидно на настъпването на смърт, но не знаем до каква степен не е повлияла върху субективната преценка на пациентите за състоянието им и съобщаването за симптомите им", казва той.