Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег към източните си води в петък, съобщава южнокорейската армия, цитирана от Асошиейтед прес. Това е последната демонстрация на оръжия, дни след като военни самолети на САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения, които Пхенян разглежда като репетиция за нахлуване.

Военните на Южна Корея са засекли изстрелването на ракети от столицата на Северна Корея около 16:32 ч. местно време, гласи изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. В него се казва, че южнокорейската армия е засилила позициите си за наблюдение и поддържа готовност в тясна координация със Съединените щати.

Във вторник САЩ изпратиха бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие и усъвършенствани стелт самолети близо до Корейския полуостров за съвместно учение с южнокорейски военни самолети. Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че ученията са по силата на двустранно споразумение за засилване на ангажимента на САЩ да защитават своя азиатски съюзник с всички налични военни способности, включително ядрени.

Северна Корея обикновено нарича такива военни учения на САЩ и Южна Корея репетиция за нахлуване, въпреки че съюзниците твърдо заявяват, че нямат намерение да атакуват Севера.

Съвместните южнокорейско-американски маневри започнаха, след като Северна Корея неотдавна заяви, че е провела ключови тестове, необходими за разработването на първия й военен шпионски спътник и ново стратегическо оръжие. Вероятно става дума за мобилна установка с междуконтинентална балистична ракета.

Северна Корея изстреля бараж от ракети тази година, включително балистични, способни да носят ядрено оръжие и да достигнат континенталната част на САЩ както и нейните съюзници Южна Корея и Япония. Северна Корея заяви, че е била принудена да извърши подобни тестове в отговор на предишни военни учения между Съединените щати и Южна Корея.