Въпреки призивите на БСП към президента Румен Радев да наложи вето на закона за ратифициране на споразумението за даване на оръжие за Украйна, днес той бе публикуван в "Държавен вестник". Което означава, че Радев е отказал да се съобрази.

Това само по себе си не би трябвало да е изненада. Податка за решението на Радев да "пусне" закона направи вицепрезидентът Илияна Йотова ден по-рано в тв eфир, като посочи, че той е срещнал подкрепата на солидно парламентарно мнозинство. И е все пак международен договор.

Очаквано дойде реакция от страна на Столетницата, както и на "Възраждане". Двете политически сили бяха особено активни в пленарна зала в саботирането на ратификацията, а днес изпаднаха и в ситуация на надпревара - коя първа ще подеме инициативата за сезиране на Конституционния съд. Такова сезиране обаче е безпредметно, защото в основния закон е записано, че КС се произнася "за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствие на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна". А този договор вече е ратифициран.

Лидерката Корнелия Нинова вече на няколко пъти вмени вина на Радев, който предал симпатизантите си социалисти, които били против помощта за Украйна. И още преди седмица се закани, че ако той не наложи вето, БСП ще търси начин да сезира КС. Тя обаче има само 24 народни представители при нужни за целта 48, което пердполага търсене на подкрепа и от хората на Костадин Костадинов (27 на брой).

"Г-н президент, предадохте левите хора, предадохте социалистите, които са за мир и които в две кампании ви издигат и полагат всички усилия да бъдете избрани - вие за президент, Илияна Йотова за вицепрезидент", заяви Корнелия Нинова на специален брифинг в парламента.

И продължи с прокремълската "опорка", че който помага на нападнатата от Путин страна въвлича собствената си във войната.

"Дължите обяснение на обществото защо поехте риска да въвлечете България във войната."

Инициативата в крайна сметка поде "Възраждане". Оттам обявиха, че поставят масичка пред вратата на стаята на парламентарната си група, за да можели депутатите на Нинова да се подпишат под искането за сезиране на КС. В ранния следобед бяха събрани 50 подписа.