Ако президентът Румен Радев не наложи вето върху ратификацията на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна, то БСП ще търси начин да сезира Конституционния съд.

Такава заявка даде лидерката на социалистите Корнелия Нинова, съобщават от пресцентъра на партията.

"В следващите дни е важно да видим дали президентът ще наложи вето върху договора за оръжия. Той многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако не го направи, ще търсим начин да сигнализираме КС", цитирана е Нинова.

А с какъв мотив за противоконституционност?

"В подписания договор пише, че оттук-нататък Министерски съвет може самостоятелно на закрито заседание да променя списъка за оръжията или боеприпасите, тоест да променя условията по договора. Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат задължително на ратификация от Народното събрание по конституция. Така си остават вратичка след това служебен кабинет да взима решения на закрити заседания какво да прави. Това е тотално нарушение на конституцията и е по-добре още сега да се спре."

Припомняме, че служебният кабинет на Радев не е "във възторг" от това, че ще пращаме оръжия изобщо. По думите на военния министър Димитър Стоянов е приложен максимално консервативен подход спрямо това с какво страната ни ще помогне на Украйна. Няма да се пращат самолети, ПВО и пр.

За да сезира обаче Нинова КС, са й нужни 48 депутатски подписа. Партията й разполага с едва 24 народни представители. Простата математика, отнесена към начина, по който останалите формации в НС гласуваха за ратификацията, показва, че подкрепа БСП може да търси и намери единствено при сочената за пропутинска партия "Въраждане". Тя има 27 народни представители.

Така, ако се стигне до сезиране на КС, то това ще направят БСП и формацията на Костадин Костадинов заедно. Заедно те бяха и в риториката си при обсъжданията и гласуванията за военната помощ, като социалистите дори излъчваха на живо закрито заседание на парламента в нарушение на парламентарния правилник, който е с ранг на закон.