Френски учени работят по създаването на изкуствена кожа, съобщи АФП. Целта е да се помогне на пациентите с тежки изгаряния.

От 18 месеца екип на френската лаборатория „Урго“ работи по създаването на изкуствена кожа, която да спомогне за зарастването на раните от сериозни изгаряния. Така ще се избегнат многобройните и болезнени присаждания на кожа, които се правят в подобни случаи, посочва БТА.

Проектът се нарича „Генезис“ и се разработва в Шенов, Източна Франция. Крайната му дата е 2030 г.

„Трябва да сме способни да възстановим функционалността на кожата. Тук се включват както защитната й функция, така и терморегулацията“, казва Гирек льо Лу, президент на медицинския клон на „Урго“. Това е семеен бизнес, създаден през 1880 г.

В лабораторията живите клетки се съхраняват на студено, преди да бъдат „отгледани“. „Дали лабораторията е способна да създаде изкуствена кожа? Досега никой в света не е успял“, подчертава Льо Лу, без да разкрива нищо за използваната технология или за типа използвани клетки. Трябва да се вземе предвид и индустриалният аспект – тази кожа ще бъде за всички и следователно цената не трябва да е висока, допълва той. 

Зарастването на рани дълго време е неглижирано в науката. Днес то интересува все повече учените. Университетът на Южна Австралия разработва технология за лечение на изгаряния при децата. Превръзката съдържа сребърни наночастици, чувствителни към промените в температурите. Така се ограничава рискът от инфекция.

Все пак технологията не е всичко.

„Да вярваме, че една превръзка ще доведе до самостоятелно зарастване, е илюзия. Процесът на заздравяване е различен при всеки отделен човек и зависи от възрастта и здравния статус“, казват учените.