Шведски учени са разработили нов метод за замяна на наранена роговица - биоинженерни импланти, създадени от... свинска кожа, разказва Gizmodo.

Роговицата на окото лесно може да пострада - и когато става дума за леки наранявания, обикновено се възстановява бързо. Но по-тежки травми и някои болести могат да я повредят перманентно. Тогава обичайното решение е роговица от донор - което на много места по света е трудно да бъде намерен. Около 4 млн. души по света имат проблеми със зрението заради сериозно пострадали роговици, и това е една от водещите причини за слепота, според СЗО.

Затова и учените от Университета в Линкьопинг са пробвали нов метод, който би трябвало да е далеч по-достъпен, особено за хора в по-бедните държави по света. 

Техният имплант е изработен от свинска кожа, пречистена по специфичен начин. От кожата остава тънък, но здрав слой, съставен основно от колаген - подобно на роговицата. Основната функция на роговоцита е да предпазва останалата част от окото, но и да пропуска светлина, затова е нужно и пречистването. А свинската кожа е евтина, достъпна и може да се съхранява дълго.

Новият метод обаче има и други предимства. Екипът е разработил метод за операция, който е по-малко инвазивен, защото не маха оригиналната роговица. Това намалява риска от следоперативни усложнения и улеснява лекари в отдалечени точки на света при извършване на процедурата.

За момента той е тестван на 20 души, 19 от които имат сериозни подобрения на зрението. 14 от тях са били легално слепи - и вече не отговарят на критериите за тази класификация. В добавка, публикацията е след 2 години наблюдение на пациентите, и при всеки от тях стабилността на импланта е запазена. Според техните изследвания, той може да издържи 8 години.

Пречистването на свинската кожа води и до друго предимство - като при всяка имплантация на чуждо тяло, се налага пациентът да взима имуносупресори, за да не го отхвърли. Но докато при много други трансплантации се налага те да се взимат месеци и дори години (а в някои случаи - през целия живот), всички пациенти в тестовата група са вземали супресори само 8 седмици - и няма нито един случай на отхвърляне.