Срещу българския главен прокурор Иван Гешев трябва да бъдат предприети действия заради корупционните му действия. Това пише в свое писмо американският конгресмен Уорън Дейвидсън, адресирано до Министерството на финансите на САЩ.

Писмото, което е изпратено в четвъртък, 22 декември, се разпространяваше вчера в социалните мрежи, а късно снощи Дейвидсън също го публикува и потвърди истиността му.

Републиканският конгресмен пише, че "по-голямата част от зловредното руско влияние е съсредоточено в Югоизточна Европа, включително сред страни от НАТО като България". А пък българският обвинител №1 явно пренебрегва санкциите на САЩ, което по негово мнение е неприемливо.

"Превръщането на прокуратурата в оръжие за организираната престъпност и корупция е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и като цяло за Балканите", отбелязва Дейвидсън.

Той визира твърдения, че български министри са били заплашвани с преследване от прокуратурата.

"Може би най-притеснително е, че българският съд изглежда следва отказа на прокуратурата да действа срещу санкционирани индивиди, и наскоро обяви санкции на САЩ под глобалния закон "Магнитски" за неефективни и без правна сила в България", добавя той.

Ето и туита на Дейвидсън, в който е включено пълното писмо: