В традиционното си коледно послание, произнесено на площад "Св. Петър" в Рим на Коледа, папа Франциск призова "да бъдат накарани да замлъкнат оръжията" в Украйна, въвлечена в "безсмислена война", предаде Франс прес, на която се позовава БТА.

"Нека Господ ни подготви за конкретни жестове на солидарност в помощ на страдащите и да просвети духа на дарените с власт да накарат да замлъкнат оръжията и незабавно да сложат край на тази безсмислена война!", заяви Светият отец.

Папата прикани храните да не се използва "като оръжие", особено при конфликтите, засягащи Африканския рог.

"Всяка война поражда глад и използва дори храната като оръжие, пречейки за раздаването ѝ на бездруго страдащи народи", отбеляза Франциск. Той призова за действия за "това храната да бъде само инструмент на мира".

Снощи по време на традиционната си литургия на Бъдни вечер в базиликата "Свети Петър", която е и първата от коледните му служби, папа също заклейми войните по света, но говорейки по общо, предаде ДПА.

"Хората по света, които са жадни за власт и пари, поглъщат дори своите съседи, своите братя и сестри. Колко много войни има! И на колко много места днес все още се потъпкват достойнството и свободата!", възмути се Светият отец, макар да не назова конкретно войната на Русия срещу Украйна.

Базиликата "Свети Петър" беше препълнена по време на службата за първи път, откакто започна пандемията, като на нея присъстваха 7000 гости, а още 3000 души я проследиха отвън от площад "Свети Петър".

Папа Франциск нарече слабите и бедните "основните жертви на човешката алчност".

"И тази Коледа човечеството, което ненаситно се стреми към пари, власт и удоволствия, не прави място за малките, за многото неродени, бедни, забравени хора, точно както е било с Исус. Мисля си най-вече за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта", каза още Светият отец.

Папата ръководеше литургията, но я отслужи предимно от седнало положение до олтара заради състоянието на коляното си. Той отбеляза, че Исус се е родил без лукс и удобства, но благодарение на това е "излязло наяве истинското богатство на живота", а именно междуличностните отношения.

Очакваше се по време на тазгодишните коледни служби папата многократно да насочи вниманието на хората към страданията на хората в Украйна, отбелязва БТА.