"С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен. Чужди правителства се свързаха с мен, а българското все още не е."

Това заяви пред бТВ издирваният от Кремъл български журналист Христо Грозев, който работи за сайта „Белингкат“ и стои зад серия от разследвания, свързани с режима на Владимир Путин. 

Грозев се надява, че би разпознал руски шпионин.

“Все пак с това се занимавам вече 8 години. Повечето от наемниците са бивши представители на тайните служби. Те имат определен подход и определени гафове, които правят - използват определени паспорти за фалшивите си личности, изпращат съобщения с незащитена връзка. Голямата корупция в Русия ни позволява да купуваме данни в реално време на мобилните им оператори, да следим тези, които са най-опасните за нас”, каза той.

“Купувам си самолетни билети в последния момент и попълвам грешна информация", добави Грозев.

Той добави, че прави и други подобни трикове от съображения за сигурност. Попълва името си с грешки, например. Според него цял отдел на разузнаването в Русия е ликвидиран заради неговите и на сподвижниците му разследвания.

"Русия действа бавно. Последните 5-6 години сме нанесли непоправима щета върху фикцията, че руснаците имат най-страшните и най-съвършените тайни служби", каза Грозев.  

По-скоро има риск за живота ми. Освен официални инструкции, за да се извърши покушение срещу когото и да е, има и неофициални групи - паравоенни, хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което да е подарък за Кремъл, каза Грозев. 

Той живее в Австрия със семейството си и държавни институции вече са се свързали с него. Не е ясно къде се намира в момента.

Разговарял е също така с официални представители на страни като Нидерландия, Швеция, Естония, Литва - всички те първи да го потърсили и са му предложили убежище и защита.

Не само заради това не би се върнал в България и установил тук. В страната ни има много руски агенти и хора, които им помагат, наясно е Христо Грозев.