Пандемията от COVID-19 вече е приключила и наблюдаваме първата ендемична вълна. Това заяви тази седмица най-известният вирусолог в Германия Кристиян Дростен.

Изказването му предизвика спорове в управляващата коалиция, която обмисля от известно време сваляне на всички мерки.

Министърът на правосъдието Марко Бушман настоя да се прекратят защитните мерки срещу вируса, които включват носене на маски в транспорта и в някои помещения.

В туитър той написа:

„Кристиан Дростен беше един от най-предпазливите учени по време на пандемията. Сега заключението му е: пандемията е приключила. Намираме се в ендемично състояние. Като политическа последица трябва да прекратим защитните мерки и животът да се върне в нормалното си русло.“

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах обаче отхвърли искането му. Той заяви:

„Клиниките са пълни, персоналът е претоварен, смъртността е висока, а зимата още не е свършила. Незабавното прекратяване на всички мерки би било безразсъдно.“

Според зелените мерките също трябва да останат до края на април, когато зимата ще е приключила.

Респираторните заболявания все още са на високо ниво според института „Роберт Кох“. Около 2,3 млн. души са посетили лекаря си през последната седмица заради респираторно заболяване. Повечето от случаите се дължат на грипен вирус.

Междувременно Франк Улрих Монтгомъри, председател на Световната медицинска асоциация, предупреди да не се подхожда небрежно към COVID-19.

Пред радио „Байрешире Рундфунк“ той заяви, че човек може да си позволи "да бъде лекомислен" в борбата с болестта.

"Но не бива да се отказваме от всякаква предпазливост." Част от добрата превенция е да продължите да защитавате себе си и другите.

Коронавирусът никога няма да изчезне напълно, подчертава Монтгомъри:

"Така че трябва да останем нащрек, но и да се отпуснем в сегашната си работа с коронавируса. Преди всичко, нека да спрем да превръщаме мерките за контрол на инфекциите в предмет на идеологически дискусии."

Това, което е необходимо, според него, е предпазливост, рационалност и чувство за отговорност.