Българските патрЕотични юнаци са много "твърди", когато се разпореждат какво да направи за европейското си членство малкото държавче Република Северна Македония. Но десетилетия наред мълчат пред безобразното поведение към България на поредица от наглеци на власт в Белград. Въпреки, че всички знаем много добре - в Скопие нито муха не бръмва срещу България без сръбска (и руско-сръбска) благословия.

Провокациите на първобитния сръбски шовинизъм на власт трябва да бъдат поставени на място от официална София - преди всичко с блокиране на процеса на европейска интеграция на Сърбия. Независимо от това, че Белград и без това изцяло е блокирал този процес с политиката си спрямо Косово. Очевидно е, че унизителната загуба на постюгославските войни не е била достатъчна за вкарване на сръбския шовинизъм в реалностите на 21 век.

Официален Белград изгражда под носа на София нова военна система на пряка зависимост от Москва, чрез която планира - и вече осъществява неоимперски рецидив спрямо свои съседи. В Ниш - съвсем близо до българската граница - от години съществува т.нар. "хуманитарен център" - шпионски и военен център на Москва, застрашаващ регионалната сигурност.

От десетилетия говорим за целенасочената политика на Белград за потискане и унищожаване на българското малцинство в Царибродско и Босилеградско. Нищо от гореизброеното не кара да трепнат от възмущение иначе гласовитите български патрЕоти. Някой би казал - не можем да бъдем много твърди с Белград - през Сърбия преминава пътят ни към Европа...

А защо преминава през Сърбия, кажи речи единственият ни път към Европа? Защото по тайнствени съображения България вече 30 години не може да построи нормален магистрален път от Кулата през София, Петрохан и Видин на север до Унгария. Този път би бил толкова дълъг, колкото и пътят от Солун през Белград до Будапеща. (Пътят през Ботевград е с около 110 км по-дълъг от този през Белград.)

Само 200 км са от София до Видин през Петрохан... Само няколко десетки са километрите през Кресна, където денонощно вардим популацията на леопардовия смок - и десетилетия не можем дори да ремонтираме пътя през дефилето...

Няма държава с по-безотговорен и примитивен управляващ квазиелит от България. Поддържащ своята робска зависимост от бившия си имперски господар в Москва десетилетия след като други я освободиха от него. Безмълвен за провокации като поредната "изложба" в Белград. Елит, способен да завлачи милиарди чужди пари, дадени за развитие на България, но неспособен да се мобилизира за ключови приоритети в защита на националния интерес. Колко струват 200 км магистрала от София през Петрохан до Видин?

Каква ти магистрала през Петрохан... Гледайте какво представлява пътят от София до Калотина - "магистрала Европа".... Години наред... Влизаш в България сякаш, че влизаш в Бангладеш... Кой уважава държава и народ, които сами не уважават себе си! Нищо де, гледайте само колко сме курназ с ония сърбомани в Скопие! Въпреки, че сме като писенца със сайбиите им в Москва и в Белград.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.