"Той е потърсен. Разбира се, не от министър-председателя или лично от президента или от някой лидер на политическа партия, но знам, че на втория ден той е бил потърсен и са задействани съответните механизми за осигуряване, доколкото е възможно, на неговата безопасност, тъй като той не се намира в България."

Това заяви пред бТВ бившият военен министър Бойко Ноев, визирайки журналиста Христо Грозев, обявен от Кремъл за издирване. Думите му бяха по повод оглушителното мълчание от страна на българските власти, нарушено вчера от "Дондуков" 2 и от Министерство на външните работи, като от прессекретариата на президента отговориха в отговор на нарочно зададен журналистически въпрос, че службите ни са се свързали с Грозев и са предприели мерки, а МВнР - че привиква руската посланичка Елеонора Митрофанова днес.

Твърдението на Ноев, че в действителност българските власти са се задействали, се основава, по собствените му думи, на потвърждение от Грозев, с когото е разговарял за кратко вчера.

По думите на Ноев можем да гадаем за причините Русия да обяви Грозев за издирване, тъй като, факт, Кремъл не обяви такива. Надявал се "след като Външно министерство се събуди след празниците и покани руската посланичка Елеонора Митрофанова", да разберем какви са.

Според Ноев под руско влияние българските власти и в частност прокуратурата отказват да разследват реално информациите от материалите на мрежата "Белингкат", от която Грозев е част, в т.ч. за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, за взривовете в оръжейните складове и др. "Смятам, че това ще продължи да бъде така докато (Иван) Гешев продължи да бъде главен прокурор. Неизбежно е да е така", посочи Ноев.

Бившият военен министър призова Грозев да бъде поканен да говори пред българския парламент, както и да се сформира специална парламентарна комисия за ролята на руските служби в България. "На тях ще им настръхнат косите", посочи още и допълни, че ДАНС се занимава с малки кметове и кокошки и е "пожарна команда за всякакъв вид престъпления, с които трябва да се занимава полицията".

Според Ноев България се държи като васална на Русия държава. И посочи, че Митрофанова била поканена (за пореден път) на тържествено събитие - в случая честванията на дните на Христо Ботев в Калофер - на фона на информациита за затваряне на българските училища от Кремъл в окупираните украински територии.

"Председателят на комисията за българите в чужбина е човекът с монетарния прякор (прякорът на лидера на "Възраждане Костадин Костадинов е Копейката, б.р.). Този човек вместо да се грижи за интересите на Русия в България, трябва да се загрижи за положението на българите в Украйна" - заяви ексминистърът.

По повод "неочакваната" реакция на Костадинов, който обяви Грозев за медиен магнат и британски агент, Ноев отвърна, че е "известно, че той не излиза от посолството на Митрофанова, буквално там живее едва ли не". 

"Той (Костадинов) е един рупор на руската пропаганда. Това не е тайна и той го прави с удоволствие".

Според Ноев има много хора, в т.ч. партии в парламента, не само "Възраждане", които се поставят в услуга на Кремъл и препрати към поведението им в Народното събрание - "кой подкрепя Путин и кой подкрепя жертвата Украйна".

Бившият министър засегна темата със свободата на словото и репресиите срещу разследващите журналисти. В Русия има закон, който забранява да се говори истината, посочи Ноев и препрати към кореспондентската мрежа на Българското национално радио като пример. 

"Принципният въпрос е каква информация имаме възможност да получаваме от Русия. Вземете обществената медия БНР - тя има такъв мизерен бюджет, но поддържа две постоянни бюра в чужбина - едното в Брюксел, другото в Москва. Не във Вашингтон, не в Букурещ, не в Скопие - в Москва. Няма нищо лошо, но в Москва е забранено да се говори истината. Нашият журналист там ежедневно е изложен на опасност, ако говори истината. Веднага стигаме до въпроса какви кореспонденции получаваме от Москва? Аз редовно слушам българското радио - ние редовно получаваме пропагандата на Кремъл", посочи Ноев.

И призова ръководството на БНР, както и ресорната парламентарна комисия да закрие незабавно кореспондентското бюро в Москва, защото едно, че няма смисъл от информацията, която предава и второ - може да създаде опасност за българския журналист там.