Минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари да е в размер на 780 лева.

Това реши Министерският съвет на последното си за година заседание, обяви на брифинг служебният вицепремиер по социалната политика Лазар Лазаров.

С това увеличението на МРЗ ще е с 9,9 на сто в сравнение със сегашния размер от 710 лв., като за по-малко от една година, това увеличение ще е точно с 20 процента, каза Лазаров, цитиран от БТА. Увеличението на МРЗ ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева. Покачването на минималната заплата осигурява възможност за компенсиране на нарастването на инфлацията през годината, допълни той.

Инфлацията към този момент е 16,9 процента, а натрупаната инфлация от началото на годината е 15,8 процента. По думите на Лазаров с увеличението се подкрепят получаващите МРЗ или лицата, чиито заплати се определят като съотношение от МРЗ. Това са например заетите в социалните услуги, ползвателите на механизма "лична помощ", тъй като възнагражденията на асистентите се определят в коефициент съобразно МРЗ, посочи вицепремиерът.

В началото на 2023 г. ще кабинетът започва работа по изготвянето на механизъм за определянето на МРЗ за страната и създаването на условия и предпоставки за транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати, каза още Лазаров.

Той припомни, че оригиналното предложение на Министерския съвет беше размер на МРЗ от 770 лв., което отчиташе краткосрочната статистика за работните заплати. "Отчитайки годишната статистика, ревизирахме предложението и то е 780 лева", каза вицепремиерът. 

В отговор на въпрос за инфлационния ефект на покачването на МРЗ вицепремиерът каза, че по принцип икономическата теория и практиката показват, че бързото увеличаване на доходите при равни други условия може да доведе до генериране на инфлация.