Бразилската футболна легенда Пеле почина на 82-годишна възраст.

Тъжната вест съобщи една от дъщерите му - Кели Нашименто в Инстаграм, а агентът на бившия №10 я потвърди, предават световните агенции.

Трикратният световен шампион, наричан с основание Краля на футбола - бе повече от месец в болницата "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло, след като състоянието му рязко се влоши при лечението му на рак на дебелото черво.

Дни преди Рождество състоянието му пак се влоши и остана в клиниката заради получена инфекция. Тогава бе съобщено, че Пеле вече не реагира на лечението срещу тумора и се нуждае от палиативни грижи. 

В последните дни той си взе сбогом с членовете на семейството си, които бяха неизменно до него в болницата, написаха бразилски медии.

Пеле се лекуваше активно от септември миналата година, когато му беше отстранен тумор от дебелото му черво.

Той беше неповторим, несравним. Единственият с три световни титли

Пеле, чието име е Едсон Арантес до Нашименто, е вкарал рекордните 1281 гола в кариерата си, макар че футболните статистици му признават доста по-малко - 757 попадения в 812 официални мача. Въпросните 1281 са отбелязани на всички нива, включително в неофициални срещи - 1366. Това води до изумителен коефициент - 0,94.

Но има едно безспорно постижение, записано пред очите на целия свят - Пеле е единственият футболист в света, печелил три пъти световната титла - през 1958-а, 1962-а и 1970 година.

С невероятните си умение и завладяваща усмивка той помогна за това футболът да се превърне в най-популярния спорт в света, като очарова по време на кариерата си папи, президенти и холивудски звезди.

Той е роден на 23 октомври 1940 г. в малкото градче Трес Корашоес. Започва да играе футбол заради баща си, който е полупрофесионален играч, прекъснал  обещаващата си кариера заради контузия на коляното.      

Произходът на прякора му Пеле е обвит в мистерия. Той често е играл като вратар в детството си, като децата са започнали да му викат Биле на името на местен вратар, а във времето този прякор се е превърнал в Пеле. Това поне е най-разпространената версия.

Той е уважаван по време на кариерата си заради съвършенството, с което владее топката, стреля, дриблира, подава... Пеле може да играе еднакво добре и с двата крака, бърз е, силен, играе отлично с глава, умее и да защитава, когато е нужно, макар че в онези времена футболът е коренно различен.

Той преминава в "Сантос", когато е на 15 години и превръща малкия крайбрежен клуб в един от най-великите в Бразилия. За 18 г. е спечелил абсолютно всичко, включително по два пъти Копа Либертадорес и Интерконтиненталната титла.

Попада в националния отбор на Бразилия още за Световното през 1958 г., въпреки че психологът на тима смята, че 17-годишното момче е "очевидно инфантилно". Пеле обаче вкарва хеттрик за едно полувреме в полуфинала срещу Франция, както и още два гола във финала срещу Швеция. Това носи първата световна титла на Бразилия.

Контузии му пречат да играе в първите два мача на "селесао" на Мондиала през 1962 г.

През 1970-а той печели за трети път световната титла на вече зрелите 29 г., а онзи тим на Бразилия, в който блестят още Карлос Алберто, Тостао и Жиарзиньо, е смятан от мнозина за най-великия в историята.

"Казвах си преди мача: "Той е направен от кожа и кости като всеки друг", но очевидно бърках", казва за него италианският защитник Тарчизио Бургних, който трябва да го пази на финала на "Мондиал 1970".

Пеле се оттегля първоначално през 1974 г., но след това приема оферта да играя в американското първенство, като се говори за сума от порядъка на 1 милион долара на година, които е получавал. Това са огромни пари за онова време, още повече за набиращия тогава популярност отвъд океана "сокър".

Пеле е магнит и за известните личности и често е споделял маса в известното заведение в Ню Йорк - "Студио 54", с Мик Джагър, Род Стюърт и Анди Уорхол. Дори и в подобна компания бразилецът винаги е бил далеч от алкохола и наркотиците, тъй като е осъзнавал, че е модел за децата по целия свят, както често е споделял.

Той все пак е имал слабости, сред които са двата му развода и безкрайни авантюри, както и две извънбрачни деца.

Пеле успява да направи шампион и "Ню Йорк Космос" през 1977 г., като помага за популяризирането на играта в САЩ.

Когато страната печели домакинството на Световното през 1994 г., шефът на американската футболна федерация заявава, че Пеле е основната причина.

Пеле се бореше със серия от здравословни проблеми в последните години, като операция го направи трудноподвижен. Той ограничи значително публичните си изяви, но остана активен в социалните мрежи.

Така бе и по време на Световното в Катар. Когато стана ясно, че състоянието му се е влошило и е влязъл в болница, бразилците го почетоха специално - както на трибуните, така и на терена.

Пеле имаше шест деца. Седмото, което не бе признал, почина от рак през 2006 г.