От 1 януари 2023 г. бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан и метан с държавна отстъпка от 25 ст. на литър. Компенсацията е премахната с решение на Народното събрание.

Антикризисната мярка в помощ на гражданите бе въведена на 9 юли. Първоначално бе прието отстъпката от 25 ст. да се прилага до изчерпване на заложените в бюджета 150 млн. лева, като впоследствие за нея бяха отпуснати още 38 млн. лв., за да продължи до края на тази година.

Днес за последно ще може да се зарежда гориво с отстъпка от 25 стотинки.

25-те стотинки отстъпка за бензина и обикновения дизел беше въведена като компенсация заради високите цени на горивата през юли. Заради войната в Украйна цената на бензина и дизела надхвърли тогава три лева за литър.

При гласуването на удължаването на бюджета служебният кабинет искаше удължаването на мярката поне с месец, докато се изработят нови правила, насочени по-прецизно към уязвимите групи.

Критиците на мярката казваха, че тя облагодетелства единствената рафинерия у нас „Лукойл“.

България има разрешението на Европейската комисия да преработва руски нефтопродукти до края на 2024 г. Но след като Евросъюзът обяви 60 долара таван на барел руски петрол, Русия заплаши със „сериозни последици върху световния енергиен пазар“, припомня БНР.