Басектболистът Александър Везенков, който бе избран за Спортист на годината на България за 2022-ра в традиционната анкета на спортните журналисти, изпраща най-силната година в кариерата си.

Той спечели златен дубъл с тима на "Олимпиакос" в Гърция, стана Най-полезен играч (MVP) в местното първенство, бе избран в Идеалната петица за сезона в Евролигата и неколкократно стана MVP на кръга в престижния турнир.

Везенков бе и лидер на мъжкия ни национален отбор на Евробаскет 2022. Той стана номер 1 при "борбите" в груповата фаза.

Това са впечатляващи постижения за спорт с толкова голяма конкуренция, в който не сме първа сила. Везенков е вторият баскетболен победител в анкетата - след Ваня Войнова, майка на треньора му в националния отбор Росен Барчовски.

Новината завари Александър Везенков в Атина, където се възстановява от травма.

"Боли малко, но съм добре. Ще се възстановя и за следващия мач съм на линия, каза той пред сайта на БФ по баскетбол. - Благодаря на всички журналисти и фенове, които гласуваха за мен. Това е голяма чест и признание. Но трябва да кажа - това признание ме мотивира да работя още повече. Да покажа още повече, да докажа, че не е заслужено само за една година. Тласка ме да изградя постоянство. Това признание ме предизвиква да работя още повече българският баскетбол да се изкачи на по-високо ниво и много повече деца да се запалят."

"Искам да благодаря на всички мои съотборници - и в "Олимпиакос", и в националния отбор на България, както и на всички, които ми помогнаха през годината да прогресирам и да спечеля тази награда. Чест за мен е след толкова години да съм едва вторият баскетболист с тази награда, след първата Спортистка на годината - Ваня Войнова. Тя е огромно име, в Залата на славата. Радвам се, че го постигнах. Искам да благодаря също и на семейството си. Те винаги са до мен и ме подкрепят и в трудни, и в радостни моменти."

Анкетата тази година

Призьорите бяха определени от гласовете на 102 действащи спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии.

Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2022 г:

1. Александър Везенков (баскетбол) – 986 т.

2. Кирил Милов (борба) – 622 т.

3. Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) – 558 т.

4. Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 524 т.

5. Едмонд Назарян (борба) – 432 т.

6. Севда Асенова (бокс) – 371 т.

7. Александър Николов (волейбол) – 319 т.

8. Боряна Калейн (художествена гимнастика)  – 195 т.

9. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 190 т.

10. Пламена Миткова (лека атлетика) – 189 т.

Спортист №1 с увреждания също е баскетболист - Георги Иванов (баскетбол с колички) взима  статуетката с 250 т.

Националният ансамбъл по художествена гимнастика печели първото място в категорията “Отбор на годината” с 630 точки. Челната тройка се допълва от националния баскетболен отбор (мъже) - 160 т. и щафетата по плуване 4 х 200 м със 120 т.

Наградата на вестник „Труд“ за „Треньорът на годината“ отива за четвърти път при треньорката на ансамбъла Весела Димитрова. Тя събра 160 т., втори е Иван Иванов (вдигане на тежести) с 36 т. и Братан Ценов (борба, класически стил), също с 36 т.

Над 3400 спортни фенове определиха Фаворита на публиката - отново Везенков.