В навечерието на Нова година руската армия може да започне нова ракетна атака срещу Украйна. Това съобщава в профила си в туитър военното министерство на Великобритания, като се позовава на данни на британското разузнаване.

Руската федерация следва модел, при който нанася масирани удари по украинската инфраструктура на всеки 7-10 дни. На 29 декември например цел на поредната атака бяха енергийни обекти, като в същото време руснаците опитват да ударят противовъздушните сили на Украйна.

В съобщението се твърди, че по данни на британското разузнаване Русия може да промени тази тактика и преди празника да атакува отново, опитвайки да сломи духа на украинските граждани.

"Има реална вероятност Русия да наруши модела и да нанесе нов удар в близките дни, за да подрони моралния дух на населението на Украйна в периода на Новогодишните празници“, пишат от британското военно ведомство.

Миналата нощ руските войски обстрелваха Черниговската област, предава сайтът „Гордон“. За това съобщава началникът на областната военна администрация Вячеслав Чаус.

"Миналата нощ врагът нанесе ракетен удар по Черниговшчина. Целта беше едно от военните градчета. По предварителна информация става дума за балистична ракета „Искандер“, чиято траектория е практически невъзможно да бъде проследена със съществуващите средства за ПВО“, пише той в Телеграм.

Чаус отбелязва, че през последните дни нараства интензивността на обстрела по региона.

Вчера руските окупатори 60 пъти обстрелваха Херсонска област, съобщи началникът на областната военна администрация Ярослав Янушевич днес.

"Врагът удари по места, населени с мирни хора чрез артилерия, реактивни системи за залпов огън, миномети и танкове. Самият Херсон Руската федерация атакува 31 пъти. Снарядите са попаднали в газопровода, частни и жилищни домове“, се казва в съобщението.

За цялото денонощие, в което областта е подложена на обстрел, са ранени двама души.

На 30 декември общо в Украйна в резултат на руската агресия са загинали шестима мирни жители, съобщава зам.-шефът на президентсксия офис Кирил Тимошенко в Телеграм.

Други 7 души са били ранени.

"Донецка област – трима загинали, трима ранени; Запорожска област – един ранен; Харковска област – двама загинали (в това число един взривен от мина), един ранен; Херсонска област – двама ранени; Черниговска област – един загинал“, написа Тимошенко.