От първия ден на 2023 година в София са в сила новите превозни документи - билети 30+ и 60+, а хартиените билети отпаднаха, Това напомни столичната община, цитирана от БНТ.

Жителите и гостите на столицата вече могат да пътуват само с билети или карти на електронен носител, както и да плащате пряко с банкова карта (до цената на еднодневна карта от 4 лева).

Билетът, закупен от водач, е 2 лева.

Вече не се продават 10 талона за 12 лева, но ако на някого са останали, могат да се използват до края на март тази година.

Еднократно пътуване струва поне 1,60 лв.

Целодневната карта за всички линии струва 4 лева, а 24-часовата карта - 6 лева.

Билет 30+ (1,60 лв.) и билет 60+ (2,20 лв.) позволяват прекачване в рамките на посочените минути. Пътуването може да се довърши с един билет, дори да е направено в последните секунди на последната минута, обясни Владимир Лазаров от Центъра за градска мобилност.

Валидацията става задължителна и ако не е направена ще следва глоба от 3 лева, дори и да сте с карта. Освен че билетът е застраховка за пътника, чрез валидацията от Столичната община ще могат да отчетат натовареността на линиите и пиковите часове, да се оптимизират маршрутите и услугите, обясни още Лазаров.

Годишната абонаментна карта е изгодна за всеки, който пътува често. Тя струва 365 лева, важи за цялата мрежа, а дори да ви се наложи да ползвате автомобил получавате правото на безплатен буферен паркинг по системата "Паркирай и пътувай".