През 2023 г. хората ще живеят до 300 години, ще комуникират чрез телепатия и до един ще бъдат красиви.

Това са само някои от прогнозите, публикувани във вестници през 1923 г., които предвиждат развитието на човешката цивилизация през изминалите 100 години.

Изследователят от Университета на Каляри Пол Феъри ги публикува на страницата си в "Туитър". 

В интерес на истината не всички споделят оптимистичната прогноза за продължителността на живота - някои твърдят, че ще живеем само някакви си 100, а в по-редки случаи до 150 или 200 години.

Уведомяват ни, че днес "няма да има смисъл да се провеждат конкурси за красота" (включително и за бебета), тъй като би било "почти невъзможно да се посочат победители".

Друг автор посочва как би могла да изглежда съвременната представа за женска и мъжка красота.

"Предвижда се, че до 2023 г. - след някакво си столетие - жените вероятно ще бръснат главите си! А мъжете ще имат къдрици. Също така девойките могат да намират за особено стилно да си потъмняват зъбите". 

Професор А. Д. Уол предвижда, че през 2023 г. не само би могло да се води "безжична война", но и хората може би ще можем да комуникираме чрез телепатия.

Навлизаме още по-дълбоко в дебрите на научната фантастика с твърдението, че днес няма да използваме гориво, а радио, за да задвижваме превозните си средства. Които, съвсем естествено, ще летят.

Един изследовател подценява възможностите на човешката инженерна мисъл - според него полетите от Чикаго до Хамбург ще отнемат 18 часа. Към 2023 г. разстоянието със самолет се изминава два пъти по-бързо.

Друг прибързано залага, че "мишката ще изяде книжката". До степен, че, ако случайно не знаете, вестниците са изчезнали преди около 50 години. А преди да отидем на работа в летящите си коли слушаме аудиозапис с новините.

Хората от 1923 г. може би ще се изненадат да научат, че все още разполагаме с кухни. Според експерт днес ще консумираме хапчета с най-различни вкусове и полезни съставки. Няма да имаме нужда дори от сосове!

Може би най-тъжната прогноза е свързана с успехите в медицината - "ракът, туберколозата, детската парализа, атаксията и проказата ще бъдат изкоренени".

Въпреки забележителните разминавания между представата и днешната реалност, трябва да се отбележат добрите попадения.

Прогностик уцелва, че населението на САЩ ще достигне 300 милиона души. По данни на ООН от 2023 г. американците са над 335 милиона на брой. Преди 100 години те са наброявали 111 милиона. 

Друг експерт предвижда, че през 2023 г. "радио телефони с размерите на часовник ще поддържат комуникацията между хората по всички краища на Земята". Да оставим настрана, че в предишното изречение той/тя предполага, че товарни кораби ще доставят стоки в рамките на ден до цялата планета, тъй като ще се движат с около 1600 километра в час.

А как мислите вие, драги читатели - какви мащабни промени в човешкото битие очаквате през следващите 100 години?