Недостиг на лекарства – този проблем се изостря във все повече европейски държави, като причината за това е производството на суровини за медикаменти в Китай и продължилият три години локдаун там.

За да се справят с липсата на някои от най-търсените лекарства, европейските фармацевтични производители започнаха да се връщат към направата на лекарства, които от десетилетия се произвеждат извън Европа.

Така например след повече от десет години болкоуспокояващото парацетамол скоро отново ще се произвежда в Европа. Това би трябвало да намали зависимостта от азиатските доставчици.

В момента има недостиг на повече от 330 лекарства в Европа. Списъкът става все по-дълъг и създава все повече проблеми.

Германия изготви списък с най-острите липси и търси начин да ги достави от съседни държави или да стимулира местните производители да се върнат към направата им.

Сред най-търсените лекарства, които не могат да бъдат открити във всяка аптека, са:

Антипиретици с активни съставки парацетамол и ибупрофен

Антибиотици

Амоксилин (предписва се на деца при пневмония или инфекции на средното ухо)

Противоракови лекарства, антихипертензивни средства и др.

Понастоящем търсенето е много голямо поради големия брой респираторни инфекции. През последните два месеца вълната от респираторни заболявания е около осем пъти по-висока от предишни години.

Общият недостиг на лекарства е проблем, който съществува от години. Причината е не само изнасянето на производството им в Азия, а и големият натиск върху цените и производствените разходи за генеричните лекарства, поради което много производители спряха производството им. Останалите производители не могат да компенсират загубата на продукция.

Кристиан Сплет от Федерацията на германските фармацевтични асоциации също потвърди, че германските аптеки изпитват недостиг главно на сокове за понижаване на температурата и свещички, съдържащи парацетамол и ибупрофен.

"В момента е трудно да се набавят и блокери на стомашните киселини и антибиотикът амоксицилин".

Списъкът включва и редица други антибиотици, антидепресанти и лекарства за лечение на рак.

Недостигът на доставки не е нещо ново, той е част от проблемите на фармацевтите от години, "но от много аптеки чуваме, че сега е по-лошо, отколкото през предишните години".

Аптекарите се оплакват и че липсите затрудняват работата им не само с това, че не могат да продадат веднага търсеното лекарство.

"Повече от десет процента от работното им време се изразходва за обаждане до производители и други аптеки, за да получат алтернативни препарати. Не всички препарати могат да бъдат заменени. Има само няколко доставчика на сироп срещу температура и не можете просто да преминете към друг продукт", казва Сплет.

Това би означавало и загуба на време, което би трябвало да се инвестира в консултиране на клиенти.

Кристиан Сплет обръща внимание на регламента за снабдяване с лекарства по Sars-CoV-2, който, наред с другото, дава на аптеките по-голяма свобода на действие да разменят лекарства, когато те не са налични, и да отпускат други размери на опаковките, например две опаковки от 50 таблетки вместо една опаковка от 100 таблетки. Въпреки това срокът на действие на регламента изтича през април 2023 г.: "Тъй като затрудненията няма да изчезнат за момента, регламентът трябва да стане постоянен".

Експертите привличат вниманието и към държавното производство на жизненоважни лекарства в Европа. Повече от 60% от активните фармацевтични съставки, използвани в Европа, идват от Китай и Индия. По този начин Европа се оказа зависима.

След преместването на производството в по-евтини места през последните десетилетия е време за преосмисляне, заяви Кристиан Карагианидис, член на германската правителствена комисия за болнична помощ.

"Вече трябва да вървим по пътя на връщането на всичко това. Може би трябва да обсъдим и това, че се нуждаем от федерални производствени мощности за жизненоважни лекарства".

За зависимостта на Европа от Китай при доставките на лекарства специалисти предупреждават от години. Професорката по фармацевтика Улрике Холцграбе заяви неотдавна:

"Китайците не се нуждаят от ядрена бомба. Достатъчно е да спрат да доставят антибиотици". 

Какво ще се случи с доставките на активни съставки за лекарства за Европа, ако Китай действително нахлуе в Тайван? Или ако търсенето на активни съставки или антибиотици в Китай се увеличи, пита още тя.

Добрата новина е, че има решения и примери за това как тази хегемония може да бъде премахната. Те обаче не идват от Германия. Те идват от Франция или Австрия, например. Там правителствата подкрепят компаниите да създадат и разширят производството на антибиотици или болкоуспокояващото парацетамол.

В САЩ също се влагат много средства, за да се върне в страната производството на важни суровини и активни съставки за лекарства. Преди няколко месеца френската фармацевтична компания „Санофи“ създаде компания за производство на активни съставки „Юроапи“. С нея компанията иска да разшири производството на активни съставки за Европа и в Европа – като седалището ще е във Франкфурт.

Специалистите също така препоръчват, за да се освободи Европа от зависимостта си от Китай, политиците да подкрепят компаниите и да създадат финансови стимули, така че производството на лекарства в Европа отново да стане икономически изгодно.