Докато руските войници неуморно освобождават Украйна от вредни империалистически навици като перални, мултикукъри, прахосмукачки и микровълнови фурни, неуморните конструктори на АЗЛК също не спят, а творят на своя пост.

Новият Москвич вече е факт, при това във формата, който у нас разговорно наричаме джип (официално - кросоувър, или SUV).

Това научаваме от фейсбук страницата на руското посолство в София, която обичайно транслира брифингите на посланик Митрофанова.

Данните за колата са кратки, но наситени. След бълагрското знаменце пише само:

"В Русия се започнаха продажби на първите кросоувъри "Москвич". Цената на автомобила с бензинов двигател ще е около 55 хил. лева, на електрическия автомобил – към 100 хил. лева."

Явно - нетрадиционното обявление като за сайт на посолството, комбинирано с цени в левове, не оставя никакво съмнение къде се разчита да бъде основният пазар на продукцията. Между другото - не пише ще се чака ли на опашки в "Мототехника"...

22-секундното видео е на ТАСС и започва малко неординерно с това как горд здравеняк, с дрехи, удобни за омазване с масло... отваря капака. Което би могло да навее мрачни асоциации на спомнящите си характерните особености на Москвича.

Това - технически параметри, не дай Боже - РАЗХОД на гориво, отделяни емисии CO2, екостандарти са ни спестени.  

Моделът на екрана явно трябва да излъчва мъжественост, ако се съди по пръстите му... Той натиска клавиши, с размерите и изискаността на старите копчета на телевизор "Респром" - за който, разбира се го помни.

Не става ясно какъв процент са руските разработки в новия "московец". Но вече се писа, че - както гласеше един виц - турското кафе е виетнамско, или иначе казано руската кола е китайска.

Както е известно, дори Рено се изтегли от страната на Путин след началото на войната в Украйна и дори продаде контролния си пакет акции на държавата символично.