Едва два месеца след приключването на частичната мобилизация в Русия, при която до 300 000 запасняци бяха изпратени на фронта, отново се заговори за необходимостта от освежаване на бойните редици.

И призивите идват не от кои да е, а от "Войнишки вдовици на Русия" - профил в Телеграм, чийто администратори настояват скатаващите се мъже да се пожертват за родината си.

"Ние сме войнишките вдовици на Русия. Ние сме тези, които не криеха мъжете си зад полите си. Ние сме тези, които сме готови на всичко в името на нашата велика Победа", започва призив в социалната мрежа със заглавие "ВОЙНИШКИ ВДОВИЦИ НА РУСИЯ - ЗА МОБИЛИЗАЦИЯ!"

В случай, че не сте разбрали, "днес цялото световно зло се обедини срещу Русия, целият западен свят вдигна оръжие срещу нас".

Затова за "вдовиците" избор не може да има - "Или ние - или те".

"И ние молим нашия президент Владимир Владимирович Путин да разреши на руската армия да проведе широкомащабна мобилизация, която да съответства на ситуацията, която се развива на нашите граници. В Русия има десетки милиони мъже във военна възраст - има на кого да разчитаме и с кого да посрещнем врага. Но какво могат нашите хора, които седят вкъщи, без умело командване, снабдяване и униформи? Мобилизацията - това е начинът да бъдат спасени".

От кого трябвало да черпи вдъхновение Путин?

От Сталин, разбира се.

"Сега не е време за малодушие, сега не е време за пазарлъци - когато Йосиф Висарионович Сталин издаде Заповед № 227 "За мерките за укрепване на дисциплината и реда в Червената армия и забрана на самоволното оттегляне от бойни позиции", която помним като заповедта "Нито крачка назад", тогава той не мислеше за някакви си рейтинги и недоволството от "инакомислещите" - той мислеше от гледна точка на Победата".

Посланието завършва с категоричен призив за нова мобилизация.

"Молим нашия президент, нашия върховен главнокомандващ да забрани излизането на мъже във военна възраст извън Русия. Имаме всички морални права да го изискваме: съпрузите ни също загинаха, защитавайки тези мъже, но кой ще ни защити, ако избягат?
Войнишки вдовици на Русия - за голяма мобилизация! Русия - за мобилизация! Това е нашата молба, нашето решение, нашето искане. И вярваме, че властта ще ни чуе!
#Само победа"

Самоличността или числеността на "войнишките вдовици" е пълна мистерия. В началото на декември Путин проведе среща уж с вдовици на загинали окупатори, но впоследствие се оказаха актриси. Същевременно "Франс 24" публикува историите на близки на убити войници, които не бяха допуснати в Кремъл.

Затова с относително висока увереност може да допуснем, че "Войнишки вдовици" отговаря на името си точно колкото и "Данчо Полицая".