"Войниците ни сами са си виновни за атаката в Макеевка."

Това обяви руското министерство на отбраната в коментар за украинското нападение през уикенда, при което бяха убити 89 руски военнослужещи, предаде ТАСС. Според украинските власти загиналите са в пъти повече.

Като основна причина за атаката Москва посочва неразрешеното използване на мобилни телефони от войниците.

"Вече е очевидно, че основната причина за случилото се е включването и масовото използване от личния състав, въпреки забраната, на мобилни телефони в района на обсега на вражеските оръжия. Този фактор е дал възможност на врага да проследи и определи координатите на местоположението на войниците за нанасяне на ракетен удар", каза генерал-лейтенант Сергей Севрюков, допълвайки, че се вземат мерки за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще.

Той отбеляза, че комисия разследва обстоятелствата около случая и въз основа на резултатите от разследването виновните за случилото се ще бъдат подведени под отговорност, предава БТА.

По-рано министерството на отбраната съобщи за 63-ма убити руски военнослужещи при украинската атака срещу град Макеевка в новогодишната нощ. Украинците са изстреляли шест снаряда от реактивна система за залпов огън "Хаймарс" по пункт за временно разполагане на руско военно подразделение в района на града в източните покрайнини на Донецк. Сградата е била поразена от "четири ракети с фугасна бойна глава".

Русия призна най-голямата загуба на жива сила от началото на войната в Украйна при нападение в новогодишната нощ, когато 89 военнослужещи са били убити в Макеевка в Източна Украйна, пише днес британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

В понеделник руското министерство на отбраната направи изключително рядко съобщение, като призна, че 63 руски войници са били убити при удар в Макеевка - малък град в източната Донецка област на Украйна, който е под контрола на проруските сепаратисти от 2014 г.

Руски и украински източници започнаха да съобщават за удара в неделя, като казаха, че жертвите са наскоро мобилизирани, а не професионални войници.

Руският генерал Сергей Севрюков каза, че Украйна е ударила временна база в Макеевка с доставена от САЩ реактивна система за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Вчера министерството на отбраната на Русия съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 89, след като били открити още тела.

Това е най-голямата загуба на живот от едно нападение, която Москва признава, откакто започна инвазията си през февруари, посочва "Гардиън".

Освен това Русия съобщава за смъртни случаи на военни за първи път от септември, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи, че 5937 руски войници са били убити до този момент. Според сводките на украинския генерален щаб руските загуби в жива сила от началото на войната вече са над 108 000 души.

Броят на жертвите, както винаги, се различава в информациите от руска и украинска страна. Отделът за стратегически комуникации на украинската армия съобщи, че близо 400 руски войници са били убити и 300 - ранени, при удара в Макеевка. Тези числа обаче не може да бъдат потвърдени от независим източник.